20190908_104117_deak_zoltan.jpgBibliaóra
Textus: Máté ev. 3,1-12.

Bibliaolvasó Kalauzunk újszövetségi napi Igéje:

Keresztelő János
Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: „Térjetek meg, mert egészen közel van már a mennyek országa!” Mert ő volt az, akiről Ézsaiás így prófétált: „Kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” Maga János teveszőr ruhát viselt, dereka körül bőrövet, tápláléka pedig sáska volt, és erdei méz. Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, egész Júdea és a Jordán egész környéke. És amikor megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban. Amikor pedig látta, hogy a farizeusok és szadduceusok közül sokan jönnek megkeresztelkedni, így szólt hozzájuk: „Viperák fajzata! Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől? Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt, és ne gondoljátok, hogy ezt mondhatjátok magatokban: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek, hogy Isten ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak. A fejsze pedig ott van már a fák gyökerén: Ezért minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik, és tűzre vettetik. Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de Aki utánam jön, erősebb nálam: Arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. Kezében szórólapát van, és megtisztítja szérűjét: gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel”.Kedves Testvérek!Keresztelő (Bemerítő) Jánost a keresztény/keresztyén világ úgy tartja számon, mint az Ószövetség utolsó prófétáját. Néhány napos korában édesapja Zakariás, így énekelt és imádkozott: Te pedig, kisgyermek, a Magasságos prófétája leszel, mert az Úr előtt jársz, hogy elkészítsd az Ő útjait, hogy megtanítsd népét az üdvösség ismeretére, bűneik bocsánata által….! (Luk.1,76-77.) A kisgyermek pedig növekedett, és erősödött lélekben, és a pusztában élt egészen addig a napig, amelyen szolgálatba lépett Izraelben. (Luk. 1,80.)

Beteljesedett a régi prófécia, melyet a Teremtő mondatott Ézsaiással: „Egy hang kiált: Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Készítsetek egyenes utat a kietlenben Istenünknek”! (Ézsaiás 40,3.) Ezt a feladatot kapta, és végezte János. A legfontosabbat mondta. Nem is tehetett mást, hiszen erre indította a Szentlélek. Térjetek meg…! Később, Jézus is ezzel a mondattal kezdte munkáját. Az igazi megtérésre hívó Ige, mindig Isten különös kegyelmének a jele!

1.Térjetek meg, mert egészen közel van már a mennyek országa! Feltehetjük az első kérdést mindjárt az elején, hogy kiktől kérte ezt János? Mindenkitől. Úgy olvastuk az Igében, hogy kiment hozzá Jeruzsálem, egész Júdea, és a Jordán egész környéke. Tehát mindenki. Második kérdés: Honnan, és miből kell megtérni? Egyszerű a válasz: A BŰNBŐL. Az Istentől való elszakadt állapotból, a hamis önbiztonságból, a lázadásból, a közömbösségből, a más istenek előbbre helyezéséből. Harmadik kérdés: Miért kell megtérni? Nagyon leegyszerűsítve azért, mert közel van már az Isten országa! Ő előtte kell megállni mindenkinek.

A mai ember sem szívesen hallja/hallgatja ezt a felszólítást. Még sokszor mi magunk is azzal áltatjuk magunkat, hogy egy kis „mellékvágány” belefér az életutunkba. Majd rendbe tesszük a dolgot. Ez pedig nem fog menni! Az igazi megtérés azt jelenti, hogy teljesen új irányt vesz az életünk. A jó szokások, kegyeskedési formulák, a Biblia sokszoros elolvasása, adakozás stb. nem egyenlő a Krisztusban megajándékozott élettel. Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre! (II. Kor .5,17.)  A döntés, a felszólításra való igen mondás arról szól, hogy az élet, és nem a halál útján akarunk járni! Ezt a lehetőséget pedig maga az Úr készítette el kegyelemből. És ebből az új életből fakad/fakadhat a gyümölcs.

2.Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt! Keresztelő János nem volt a nagy szavak embere. Amikor meglátta az előkelőségeket, keresetlen szavakkal szólt hozzájuk. Viperák fajzata! Nem sértegetni akarta őket, hanem megrázni. Azért szólt keményen, és emlegette a fejszét és szórólapátot, mert így próbálta őket felébreszteni alvó lelki állapotukból. Isten haragszik a bűnre, és megbünteti azt. Ha nem lesz változás, ha nem követi a megtérést a jó gyümölcsök termése, nem volt igazi az odaszánt élet, és akkor jön a fejsze. Közel már az Úr. Megrostálja az embereket. Az ocsú, a pelyva aláhull, nem marad fenn a rostán.

Testvéreim! Nagyon radikális dolgok történtek/történnek napjainkban egész Földünkön. Mintha a hatalmas Úr kiáltott volna bele ebbe a világba: Térjetek meg, és teremjetek megtéréshez illő gyümölcsöket! Nagyon elfordult az ember Istentől. Noé napjaiban, a Bábel tornya építésekor, Sodoma és Gomora esetében is láthatta mindenki, hogy a teremtő Isten elmarasztaló ítéletet is tud hozni, ha a szív kemény marad. Gondolkozzunk el ezen, és imádkozzunk a változásért!

3.Aki utánam jön, erősebb nálam! Egy történet jelent meg előttem. Egy gazdaember nem talált már három éve termést a fügefáján. Megkérte vincellérjét, hogy vágja ki ezt a terméketlen fát. A vincellér azt kérte: Adjon a gazda még egy esélyt a fának. Ő újra körül ássa, megtrágyázza, meg tesz érte mindent. Ha nem lesz akkor sem gyümölcs, akkor rászolgál a kivágásra. (Lukács 13,6-9.)

Keresztelő János erre a „Vincellérre” Jézusra mutat, Aki „tovább küzd” a lelkek megmentéséért. Ez a kemény ember az Úr Jézussal kapcsolatban, ugye, milyen szerény?! Arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem! Minden időkre példamutató ez az alázatosság. Tudta ő, hogyan lehet bátor, szókimondó azok felé, akik csak a kemény szóból értenek, ha értenek, de Jézus Krisztusra mindig felnézett. Tudta, hitte, hogy a végső elrendeződés az Ő kegyelméből történik.

Hála az Úrnak, van, amit mi még Keresztelő Jánosnál is tisztábban láthatunk. Ő úgy látta Jézus munkáját, hogy hamarosan jön az ítélet tüzével. Mi viszont azt élhetjük át, hogy Vincellérként még mindig vár. Várja a megtérést, várja a hálaadás gyümölcseit, és leborulásunkat. Csak ne legyen senki számára késő!

                                                                                  Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2020.05.05. 22:37 Szólj hozzá!

Címkék: templom református Csillaghegy Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr1215662958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása