A Csillaghegyi Református Gyülekezet Deák Zoltán nyugdíjas lelkipásztor 80. születésnapra – meglepetésként – az általa összeállított gyülekezettörténetet adta ki könyv alakban. Mivel az első kiadás elfogyott, március elejére elkészült a második is. A Battyányi Géza lelkipásztor által írott ajánlót, amely a könyv hátlapjára került, alább olvashatjuk.


Amikor 2005 októberében Csillaghegyre érkeztem, a gyülekezet egy átmeneti időszakában ismét a négy éve nyugdíjba ment, de a szolgálatba visszatért lelkipásztor adta át a Lelkészi Hivatalt. Az iratokat átnézve sorra kerültek az anyakönyvek is. A Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség 1932-ben megnyitott első születési anyakönyvében az első bejegyzés Deák Zoltán megkeresztelését rögzíti. A legjobban ez a bejegyzés mutatja meg a csillaghegyi református közösség és Deák Zoltán nagytiszteletű úr élettörténetének szoros kapcsolatát. A két történet összekapcsolódott, együtt futott, de miután szétvált újra és újra találkozott. Persze mindez csak a külső szemlélő számára van így, hiszen a család már korábban is itt élt, és a távolban töltött lelkészi szolgálatban sem szakadt meg a kapcsolat. Nem véletlen, hogy a 1971-ben pontosan Deák Zoltán hívta meg második lelkipásztorául a gyülekezet, hogy harminc éven át hirdesse fáradhatatlanul a megváltó Jézus Krisztus evangéliumát. A 2011-ben a tágabb közösség, Óbuda-Békásmegyer Pro Óbuda Díjjal ismerte el több évtizedes szolgálatát.
E könyv megjelenésének apropója is egy ilyen különleges találkozás. 80 éves a gyülekezet, és nyolcvan éves a nyugdíjba ment, de a szolgálatot fel nem adó lelkipásztor.
Erre a születésnapra szeretnénk meglepetésként a Deák Zoltán által írott, és a gyülekezet asztalára letett általa letett kéziratot könyv formában közreadni és mindenki számára hozzáférhetővé tenni.
A gondosan feldolgozott gyülekezet történet egyszerre szól a csillaghegyi templom építéséről, a gyülekezet megalakulásáról, és a szerző életéről és szolgálatáról. S nemcsak azért mert a kettő részben egy időben zajlik, hanem a személyes hangnem és történetek miatt is. Nem klasszikus történelemkönyvet tart a kezében az olvasó, hanem olyat, amelyet át meg átsző a szemtanú személyes élménye, aki gyakran alakítója is az eseményeknek. Az teljesen objektív összefoglalástól a személyes érintettségig és értékelésig mindennel találkozhatunk az olvasás során. Ahol a vélemény látszik erősebbeknek, ott fogadjuk el ezt is, mert a bizonyságtétel így, ezzel együtt hiteles.
Sokak véleményét fogalmazta meg Faggyas Sándor a gyülekezet presbitere, amikor ezekkel a szavakkal fejezte be a kitüntetésről szóló tudósítását: „Mi, csillaghegyiek több nemzedéke, hálás szívvel köszönjük Deák Zoltánnak, amit eddig tett értünk, és Isten áldását kérjük életére, családjára, további szolgálatára.” A szolgálathoz és a hűséghez Jézus Krisztus biztatásából merítette az erőt, amely a szószékhez igyekezve az úrasztalán olvasható ma is: "Elég neked az én kegyelmem” (2Kor 12,9)
80. születésnapján áldást, és jó egészséget kívánunk „Zoli bácsinak” és hűséges társának, „Zsuzsa néninek”, és szolgálatukért hálát adunk Mennyei Atyánknak!
Budapest-Csillaghegy, 2012. január 4.
Battyányi Géza református lelkipásztor

További képek...

Szerző: Battyányi  2012.03.12. 12:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr334311622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása