20210419_183150.jpgBibliaóra - 2021. április 21.

Textus: Ap. csel. 5,1-11.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Ananiás és Szafira

Egy ember, név szerint Ananiás, feleségével, Szafirával együtt eladott egy birtokot., és árából feleségének tudtával félretett magának, egy részét pedig elvitte, és az apostolok lábai elé tette. Péter azonban így szólt: Anániás, miért szállta meg a sátán a szívedet, hogy hazudj a Szentléleknek, és félretegyél magadnak a föld árából? Ha megmaradt volna, nem neked maradt volna-e meg, és miután eladtad, nem te rendelkeztél-e az árával? Mi indította szívedet ilyen cselekedetre? Nem embereknek hazudtál, hanem Istennek. Amint meghallotta Ananiás ezeket a szavakat, összeesett, és meghalt. Erre nagy félelem szállta meg mindazokat, akik ezt hallották. Az ifjak pedig felálltak, és betakarták őt, majd kivitték és eltemették. Mintegy három óra múlva a felesége is bement, mit sem tudva a történtekről. Péter megkérdezte tőle: Mondd meg nekem, ennyiért adtátok-e el a földet? Az így felelt: Úgy van, ennyiért. Péter erre így szólt hozzá: Miért egyeztetek meg abban, hogy megkísértitek az Úr Lelkét? Íme azok, akik a férjedet eltemették, az ajtó előtt állnak, és kivisznek téged. Az asszony pedig azonnal összeesett a lába előtt, és meghalt. Amikor bejöttek az ifjak, halva találták, kivitték őt is, és eltemették a férje mellé. Erre nagy félelem szállta meg az egész gyülekezetet és mindazokat, akik hallották ezeket.

Szeretett Testvéreim! Mindenek előtt, én most ezzel a történettel kapcsolatban az önéletrajzomból (Címe: Válaszd hát az életet!) szeretnék idézni, mely tanulságos lehet mindnyájunk számára. (Alcím):„Egy hű szolgatárs elvesztése: Az egyik szomorú, és felejthetetlen pillanat 1988. szeptember 8-án, csütörtökön ért. Nemcsak engem, hanem még nagyon sok lelki testvért. Előzményről is írok néhány sort. A békásmegyeri gyülekezet szervezéséhez hozzátartoztak a „házi bibliaórák”. A lakótelep különböző helyein minden kedden tartottunk házi bibliaórát. Ezen a bizonyos kedden Makrai Béláné Sári néni otthonában jöttünk össze. Körömi László gondnokunk és felesége Erzsike is ott volt. Az igei üzenet közös megbeszélésekor Laci testvérem bizonyságtétele is hangzott. Nem szó szerint, de tartalmilag ezeket mondta: Emődről jöttem vissza tegnap. A vonaton beszélgettem valakivel. Szóltam az Isten szeretetéről, az Úr Jézus bűntől megszabadító irgalmáról. És ezt jó minél előbb elfogadni, mert nem tudjuk, hogy Ő mikor jön vissza, vagy nekünk mikor kell megállnunk az Ő színe előtt. Jó készen lenni, nehogy késő legyen! Még arra is emlékszem, hogy az ablak előtt ült. Sugárzott az arca, amikor ezeket és még más dolgokat is mondott. Ez volt kedden. Csütörtökön a templomnál tartottuk bibliaóránkat a szokásos rend szerint. Pontosan szoktunk kezdeni mindig, minden alkalmat, de most egy kicsit vártunk a kezdéssel, mert még nem ért oda a Körömi házaspár. Aztán egy kis késéssel elkezdtük a bibliaórát. Imádság után a Bibliaolvasó Kalauz újszövetségi szakaszát, az Ap. csel. 5,1-11-et olvastam fel. Már az olvasás alatt hallottam, hogy az ajtó előtt halkan beszélnek. Amikor befejeztem Ananiás és Safira történetének felolvasását, kinyitottam az ajtót. Körömi Irénke és férje állt ott kisírt szemmel. Csak ennyit mondtak: Most délután, a ház építésénél, munka közben meghalt az apu! Mindenki elnémult. Én is nagyokat nyeltem. Valamivel később sikerült elmondanom, hogy micsoda különbség van a gyors halálok hátterében. Milyen szívvel ment el Ananiás és Safira, ugyanakkor hogyan ölelte magához egy pillanat alatt a Hű Pásztor készen lévő munkatársát és barátját, Körömi Lászlót. Imádkoztunk, és mindenki ment haza. A temetés nehéz szolgálat volt!” (Idézet vége) Ezek után nézzük meg, hogy mit tanít az Úr a mai Igén keresztül:

1.Ananiás, miért szállta meg a Sátán a szívedet, hogy hazudj a Szentléleknek? A Lélek csodálatosan munkálkodott a pünkösdi prédikációt követően, és egyre többen fogadták el Krisztust Megváltójuknak. Gyarapodott és növekedett a jeruzsálemi gyülekezet. De, ahol a Szentlélek munkálkodott, ott az ördög is támadt. Példa erre ennek a házaspárnak a tragikus esete. A hívő közösséghez akartak tartozni, de csak látszatból. Az Istennek szánt pénzből a maguk javára loptak. És ezt ők maguk között szépen megbeszélték. A Szentlélek rávilágított a hazugságukra, és ezért gyors halált kaptak. Előbb Ananiás, majd felesége Szafira ment el egyik pillanatról a másikra.

Kedves Szeretteim! Olyan sokszor nem vesszük komolyan a hazugság bűnét. A hamis képmutatástól kezdve, a halált eredményező hazugságig minden ott van sajnos a mi életünkben is. A Sátán hazugsága miatt veszítettük el az Édent. Azt mondta a kígyó: Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, hogyha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten. Tudni fogjátok, mi a jó és mi a rossz! (I. Mózes 3,4-5.) Ez a „nem igazmondás” azóta is ott van az ember szívében, és tesz tönkre életeket. A parancsolatot így adta ki Isten: Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen! (II. Mózes 20,16.) Vagyis, hogy: NE HAZUDJ! Nagyon sok bajtól szabadulnánk, ha betartanánk parancsát.

2.Akik a férjedet eltemették, az ajtó előtt állnak, és kivisznek téged! Ez a házaspár látszatot keresett. A gyülekezethez tartozni, de csak fél szívvel. Magukat bebiztosítani, mert biztos, ami biztos. Isten gondviselését nem vették komolyan. Ebben nagyon egyet értett a házaspár, és ezért kellett Szafirának is meghalnia.

Drága Testvérek! Ha belegondolunk ebbe a történetbe, leszűrhetjük a tanulságot, hogy milyen bűnös indulatok és cselekedetek melegágya lehet még a tökéletes férj-feleség kapcsolat is?! Mennyire meg tudja fertőzni a Sátán a házastársak közös gondolkodását is?! Nekünk nem a rosszban, hanem mindig a jóban és igazban kell egyet gondolnunk és cselekednünk. Ez pedig a tiszta szívű szolgálat, és a hű imádságban való egység.

3.Nagy félelem szállta meg az egész gyülekezetet…! Mind a két haláleset után említette az Írás, hogy mindazok megdöbbentek, megijedtek, akik tanúi voltak ezeknek a tragikus haláleseteknek. De ez a tanítványokat, apostolokat munkájuk végzésében nem rendítették meg. Isten Lelkének hatalmát látták benne, és arra a következtetésre jutottak, hogy az Úr a képmutatást elítéli. 

Testvérek! A bűn zsoldja a halál! (Róma 6,23.) Ez juthat mindenki eszébe ma is, ha ilyen történetet hall. Igen, mert igaz éppen úgy ma is, amit Jézus mondott: Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat megveti: nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak! (Máté 6,24.) Ezt tudomásul kell vennünk!

Ajánlott ének: 51. zsoltár versei                                             Szeretettel: Zoli bácsi

 

 

 

 

Szerző: Battyányi  2021.04.21. 17:36 3 komment

Címkék: Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr1316508740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.04.22. 16:08:19

"Nem embereknek hazudtál, hanem Istennek" Pont fordítva,embert lehet becsapni és hazudni is neki, de Istent sem becsapni sem hazudni nem lehet. Ő nem a szomszéd néni,ne keverd össze vele.
Hazudni csak annak lehet,aki elől el lehet rejteni valamit,szerinted Isten elöl el lehet rejteni bármit is? hazudni annak lehet,aki nincs tisztában az igazsággal,szerinted Isten nincs tisztában? Istennek tehát semmilyen formában nem lehet hazudni,hisz Ő mindenről tud,nem részleteket lát,hanem az egészet.

Battyányi · http://www.csillaghegy.parokia.hu/cikk/mutat/aktualis/ 2021.04.22. 21:56:00

@Meg nem értett: Köszönöm a hozzászólását!
A bejegyzés címe egy bibliai idézet, a magyarázott szakaszból van kiemelve, szó szerinti idézet ApCsel 5,4 végéről.
Termesztésen tudjuk, hogy Istennek hiába is próbálunk hazudni. Anániás és Szafira a történetben is azt láttuk, hogy ez milyen tragikus véget ért. Áldás, békesség!

Meg nem értett 2021.04.23. 19:35:53

"Mennyire meg tudja fertőzni a Sátán a házastársak közös gondolkodását is?!" Ez úgy nevezzük,hogy keresztény áthárítás. Áthárítjuk a sátánra a saját magunk hibáját. Ezt gyermekkorban tanuljuk meg,azért,hogy a belső rossz érzéseimket tudjuk kezelni. Elképzelünk egy külső ellenséget,amit aztán így,könnyebben legyőzünk. Ám ez egy gyermeki technika,amit sajnos nem tudtunk kinőni. Ha egy külső ellenségben látod meg vagy keresed a magad hibáit,sohasem győzhetsz és kijavítani sem tudod. A sátán egy régi elképzelés a hibáinkra,gyengeségeinkre. Sajnos megrekedtünk ebben. Óriási felelősség hárul a tanítóinkra,hogy ezt kijavítsák. Sajnos a legtöbb tanító,tele van dogmákkal,fanatikus és elvakult,nemkülönben gyáva,mert nem mer ellentmondani a régmúlt tanainak. A többiek,akik nem érnek rá napi 12 órát elmélkedni(mert dolgoznak),ők vakon mennek ezek után a fanatikus tanítók után. Tehát sátán nem létezik,az amit képvisel,az te vagy,benned van. Csak erre még nem hagytak rájönni.
süti beállítások módosítása