cam00344.jpgBibliaóra - 2021. június 23.

Textus: Ap. csel. 24,1-9

A bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Pált vádolják Félix előtt

Öt nap múlva azután lement Ananiás főpap a vének közül néhánnyal és egy Tertullusz nevű ügyvéddel, és panaszt tettek a helytartónál Pál ellen. Mikor behívták, Tertullusz így kezdte vádolni: Nagy békességet biztosítasz számunkra, nagyra becsült Félix, és üdvös változások történnek népünk javára a te gondoskodásod folytán. Ezt mindenkor és mindenütt teljes hálával ismerjük el. Dehogy hosszasabban ne fárasszalak, kérlek, hallgass meg minket röviden, jóindulattal. Mi ugyanis megállapítottuk, hogy ez az ember valóságos pestis, lázadást szít a földkerekségen élő valamennyi zsidó között, és fővezére a názáretiek eretnekségének. A templomot is meg akarta szentségteleníteni, de elfogtuk, (és a mi törvényeink szerint akartuk elítélni. Liziász ezredes azonban odajött, és erőszakkal kivette őt a kezünk közül, és azt parancsolta, hogy vádlói hozzád jöjjenek.) Magad is tudomást szerezhetsz mind arról, amivel vádoljuk, ha őt kihallgatod. Csatlakoztak ehhez a vádhoz a zsidók is, és erősítgették, hogy mindez valóban így van.

Kedves Testvéreim! A harmadik térítő, missziói útról hazafelé jövet, Agabosz próféta megjövendölte, hogy Jeruzsálemben igen sok veszély fogja érni Pál apostolt. Őt azonban nem lehetett megfélemlíteni. Tudta, hitte, hogy élete Jézus Krisztus védelme alatt van a nehézségekben is. A zsidók el is fogták, börtönbe zárták. Ha Isten nem küldött volna „kiszabadító” római katonákat, az összeesküvők meg is ölték volna. Amikor pedig nem volt láncok között, hirdette Jézus Krisztus szeretetét, megváltó irgalmát, ahol csak lehetősége volt rá. Aztán újra elfogták. Kellett megint a „felmentő sereg” Liziász ezredessel az élen, és Jeruzsálemből Cézáreába vitték a katonák az apostolt Félix helytartó elé. Mai Igénk egy tárgyalás kezdetéről szól, ahol a vádbeszéd hangzott el Pál ellen.

1.Nagy békességet biztosítasz számunkra, nagyra becsült Félix! Egy pár szót írok Félix római helytartóról. Krisztus után 52-től 58-ig volt Palesztina első embere. Alacsony sorból emelkedett ki, jók voltak hozzá az „istenek” és magas polcra emelték. Kicsapongó, erkölcstelen életet élt, de helytartónak megfelelt. Keményen bánt a zsidókkal. Hiú ember volt, szerette, ha dicsőítették és dicsérték őt. Tertullus ügyvéd, a vád képviselője is ezzel a hízelgő beszéddel kezdte mondandóját, és felmagasztalta Félixet, így annál mélyebbre nyomhatta le Pált. Ez jó módszer volt az ügyvéd részéről, hiszen így minden hazugsággal meglehetett etetni a „trónon ülő” helytartót.

Szeretteim az Úrban! Képzeljük bele magunkat ebbe a tárgyalásba. Mi is Cézáreában vagyunk, ahol hallgatóként részt vehetünk egy koncepciós perben. A sok ember között látunk egy öntelt „nagy embert”, Félixet. Mellette Ananiás zsidó főpapot, aki kezét tördelve azon idegeskedik, hogy milyen ítéletet mondanak majd ki Pál apostolra. A helytartó balján Tertullusz áll fel magabiztosan, először benyal a trónon ülőnek, a következő mondatával pedig belemar az apostol munkájába. És láthatjuk még Isten képviseletében azt az embert, aki nem tört össze a méltatlan meghurcoltatás miatt. Pál erős, mert tudja, hogy az Úr kezében van a jelene, de a jövője is. A gyűlés szabályos, ami az ügymenet szerint történik. Egy hiba azért mégis van, védő ügyvéd nincs a tárgyaláson. Ettől függetlenül vallja belül a szívében az apostol: Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? (Róma 8,31.) Tanulság legyen számunkra ebből a jelenetből az: a./ A dicsvágy soha ne vegye el a józan ítélőképességünket. b./ Óvakodjunk a mézes-mázos beszédektől, olyan emberek megjátszásától, akik „túl szépen” szónokolnak, hamisságokat szajkóznak.

2.Ez az ember valóságos pestis, lázadást szít a földkerekségen…! Minden szava hazugság volt Tertullusznak, amit Pál ellen mondott. Jól tekerte a szavakat, hogy hihető legyen. Aki Krisztus ügyében munkálkodik, az pestist terjeszt, hangzott a vádbeszéd. Még a templom megszentségtelenítéséről is szólt, ami a zsidók szerint a legnagyobb bűn. Ez is rágalom volt. Éppen a múlt szerdán olvashattuk az Igében, hogy milyen tiszteletteljes alázattal hajtott fejet a „zsinat” előtt, amikor a tisztulási szertartásokat elvégezte a négy férfivel együtt a templomban. Ahogy Ura Jézus, úgy Pál is az Atya Isten házának tartotta az imádság hajlékát.

Drága Testvéreim! Ezt a mondatot jól gondoljuk át, amelyet fentebb aláhúztam. Mert ez a véleménye sokaknak ma is a hívő emberekről. Aki Krisztus követségében jár, az bolond, maradi, még veszélyes is lehet az „új tanítások” megakadályozásában. Nem halad a korral, sőt gátolja azt. Ezzel szemben mi az igazság? Ahogy Pál leírta: Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel! (II. Kor. 5,20.) Ez nem pestis, nem ópium, ahogy erről 70 éve szólt az akkori rendszer, és nem vírus, ahogy ezt napjainkban gondolják. A templom megszentségtelenítése pedig az, ha valaki, aki Isten házába megy, nem Isten előtt fejet hajtva, bűnös lélekkel, ám élő reménységgel kéri és várja a feloldozást, hanem magát mutogatva megjátssza a hívőt. Az ilyen magatartásban nem gyönyörködik az Úr!

3.Csatlakoztak ehhez a vádhoz a zsidók is! Hát hogyne csatlakoztak volna. A zsidók szemében Pál olyan áruló volt, aki teljesen kifordult önmagából, és olyan tanokat hirdetett, mely teljesen ellenkezett az ő tanításaikkal. Eretnek lett egy új szektában, és egy ács fiát tartották a Messiásnak, akit annak rendje és módja szerint keresztre is feszítettek. De ezek a követők azt mondták, hogy feltámadt, él, és ez a Jézus munkálkodik tovább is Pálék életében. Veszni kell az ilyen embernek, el kell őt hallgattatni. Ez volt az egységes vélemény.

Kedves Testvérek! Amikor Jézus állt Pilátus és a főpapok előtt, a tömeg akkor azt mondta: Feszítsd meg! Meg is történt akkor az áldozat. Az Atya órája akkor jött el arra, hogy a bűnös ember bűne elrendeződjék. És aki hittel fogadta/fogadja Jézus áldozatát, annak a számára készen van a bocsánat. Ez a kegyelem! Pál ellen való vádbeszéd nem hasonlítható Jézuséhoz, de a gonosz indulat ugyanúgy az ördög munkája. Mindig ébernek kell lennünk, hogy bele ne essünk a csapdájába!

Ajánlott ének: 77. zsoltár versei                                 Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2021.06.28. 07:34 7 komment

Címkék: Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr3516606546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.07.07. 16:23:53

"Ha Isten nem küldött volna „kiszabadító” római katonákat, az összeesküvők meg is ölték volna." Ha jönnek a katonák,akkor azokat isten küldte,ha nem jönnek,akkor Isten marasztalta. Nem gondoljátok,hogy picit túl sokat néztek ki Istenből? Tulajdonképpen,minden ami körülöttetek történik isten akarata. Tehát ha én írok nektek,az is Isten akarata,igaz? Ez a ti logikátok,én sosem beszélek Isten nevében. Tulajdonképpen,mindenre kényetek kedvetek szerint ráhúzzátok,hogy Isten akarata,cselekedete. Innentől fogva.szentségtörés ellen állni,mert azt gondoljátok Isten ellen van aki ellen áll,vagy más véleménye van. Micsoda gőg ez.

"És láthatjuk még Isten képviseletében azt az embert" Ez az egyik fő probléma,mert azt hiszitek,hogy "Istent képviselitek". Ez nem igaz. Istent nem lehet és nem is kell képviselni. Isten ugyanis szabad akaratot ,ezáltal teljes szabadságot adott nekünk. Oly nagy a Tőle kapott szabadságunk,hogy még rosszak is lehetünk. helyes az lenne,hogy önmagunkat képviseljük,ami ráadásul igaz is. kitalálunk egy Istent,tulajdonságokkal,majd elkezdjük képviselni. Tulajdonképpen a saját magunk vakságát,fanatikusságát képviseljük. Persze,ezt nem látjuk és el sem ismerjük,de így van.

Meg nem értett 2021.07.08. 14:31:03

"Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?" Megint kisajátítod Istent magadnak. Azt hiszed,ha a jó úton jársz Isten veled van.Itt abban tévedsz,hogy azt hiszed jó úton jársz. Abban igazad van,hogy Isten veled,de pontosabban jelen van az életedben. A gőgödet ha levetkőzöd,akkor rá fogsz jönni,hogy Isten mindenkivel van (te szavaid) azaz mindenkinek,kivétel nélkül jelen van. Ez nem tetszik,hisz te a jelenlétét mint jutalom,fogod fel. Márpedig te jobbnak érzed magad másoknál,ezért azt hiszed megérdemled a jutalmad. Tisztára gyermeki logika amit nem tudunk elhagyni halálunkig sem. Az egész vallásod arra épül,hogy Isten két mérlegen mér. Az egyiken a kiválasztott nép és akik követik,a másikon a hitetlenek. Bár hangosan fellépsz a kirekesztés ellen,a rasszizmus ellen és az ítélkezés ellen,valójában bújtatva mindhármat csinálod. Azért,mert a Bibliádban is ezt olvasod és tudat alatt beléd ivódott annyira,hogy észre sem veszed,ha mégis,akkor pedig megmagyarázod. Képtelen vagy elviselni,hogy bár különbözőek vagyunk,Isten azonban mindenkivel egyformán bánik. Sérti az igazság érzetedet. Ez a Bibliád és a papod hibája. Azt kell mondanom,hogy önző,gőgös gondolkodásodat megerősíti az is,hogy csak hasonszőrűekkel beszélsz. Ha valaki Istent nem tagadva azt állítja,hogy Isten mindenkihez egyforma,tiltakozol. Pedig nem tagadtam Istent és nem voltam gőgös sem,mégis .....

Battyányi · http://www.csillaghegy.parokia.hu/cikk/mutat/aktualis/ 2021.07.10. 14:39:42

@Meg nem értett: Pál életében Isten akarata valósult meg, nem véletlenek sorozata történt. A történetből egyértelműen kiderül, hogy a római katonák mentették meg attól, hogy ellenfelei megölhessék. A hívő ember Istennek köszöni meg a szabadítást.
Jézus a tanítványaira bízta, hogy Isten akaratát képviseljék, üzenetét eljuttassák az emberekhez. Az első tanítványok tettek bizonyságot arról, amit Jézustól megtanultak, megértettek. Isten akarata nem titok, a Szentírásban egyértelműen kijelentette. A másik lehetőség az emberi okoskodás, ami azt hiszi, jobban érti a világot, mint maga Isten.

Battyányi · http://www.csillaghegy.parokia.hu/cikk/mutat/aktualis/ 2021.07.10. 14:48:23

@Meg nem értett: Megint a Bibliával vitatkozik.
Nem lehetünk jobbak másoknál, hiszen az üdvösséghez nekik is, nekünk is Jézus Krisztusra van szükségünk. Mielőtt olyat tulajdonít nekünk, amit nem gondolunk, érdemes lenen megismerni azt, amit követünk. Nehézkes ez a válaszadás, hiszen a református vallás megismerése helyett kitalált dolgokkal vádol meg minket.
Református Egyházunk a reformáció óta a bibliai kijelentés alapján hiszi, tanítja és képviseli Isten akaratát. Mi ettől nem térhetünk el, Isten ezt bízta ránk.

Meg nem értett 2021.07.10. 16:37:31

@Battyányi: Ne vedd sértésnek,de nem válaszoltál semmire. "A másik lehetőség az emberi okoskodás, ami azt hiszi, jobban érti a világot, mint maga Isten." Istennél senki nem érti e világot jobban. Mégis a hívők úgy tesznek,mintha mindent Isten csinálna helyettük. Isten szabadít,büntet,követel stb. Még mindig gyermeki énünk beszél belőlünk,aki azt hiszi,hogy valami felső hatalom (azaz a szülők)megmentik,intézkednek és büntetnek. Nem hagyjátok istent csak létezni,állandóan a megmentő,büntető,jutalmazó szerepbe kényszerítitek.

Meg nem értett 2021.07.10. 16:39:50

@Battyányi: Nem válaszoltál egy könnyű kérdésre. Istent gyilkosnak tekinted vagy sem? Magyarul,kíváncsi vagyok az istenképzetedre. vajon az istenképed vagy az istenképzeted e erősebb,sérültebb. Kérlek válaszolj.(remélem mersz válaszolni)

Meg nem értett 2021.07.10. 21:57:05

@Battyányi: Látom meg kell magyaráznom ezt az egyszerű kérdést. Tehát a kérdésem,elhiszed e,hogy Isten meggyilkolt több ezer embert a vízözönben? Ha elhiszed az ószövetség írását,akkor elhiszed,hogy isten gyilkos. tehát elhiszed ami az ószövetségben van leírva??
(naná,hisz nem mered megkérdőjelezni annak igazságtartalmát. Tehát Istent gyilkosnak tartod. Azt kell mondjam,tévedsz. Isten nem gyilkos,mi következik ebből???)
süti beállítások módosítása