400_img-5600-email.jpgBibliaóra (helyett) - 2021. július 7.

Búcsú az Úr kegyelméből

 Kedves Testvéreim!

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Egyrészt sajnálom, hogy ezeket a szerdai bibliaórákra írt rövid bizonyságtételeket abbahagyom. Jó volt készülni rá, megjobban elcsendesedni. Nekem is sokat jelentettek. Úgy érzem, öreg fejemnek és szívemnek jót tett ez a „munka.” Másrészt viszont örülök, és hálát adok az Úrnak, mert enyhült a nagy nyomás, a bezártság. Lehet „élőben” együtt lenni a testvérekkel, egymás hitén keresztül épülni. Mindenki mehet vissza a közösségbe, amelytől elszakította a vírus, vagy, ha eddig nem volt ilyen kapcsolata, akkor kereshet a közelben. Akik pedig betegek, idősek, azokat arra bíztatom, olvassák az Igét, rádióban, televízióban hallgassák, nézzék az istentiszteleti alkalmakat. Ezeket a bibliaórai írásokat 2020. április 1-tól, először azoknak a testvéreknek küldtem el, akik a csillaghegyi, római lakótelepi, pomázi kékkereszt, és a nyugdíjas lelkészek összejöveteleire jártak, és tudtam email címüket. Azután ez a kör egyre tágult. Szaporodtak a címek, és végül 245 címre küldtem, Erdélytől az USA-ig, Ausztráliától Kecskemétig. De voltak „továbbító testvérek” is, akik több példányban is kinyomtatták, és vitték azokhoz, akiknek nincs számítógépük, okos telefonjuk. A Csillaghegyi Egyházközség honlapján is lehetett olvasni hétről-hétre.  Mindent egybe véve, köszönöm Istenünknek, hogy ezt a szolgálatot végezhettem. És köszönöm a Testvéreknek, hogy senki nem írt vissza úgy: Elég volt a zaklatásból, hagyd abba, bolond vagy! Reménységem, hogy az elvetett mag kikelhet. Bátorító üzenetek viszont érkeztek, amelyek erősítettek.

 

Most pedig Igéket írok le, melyek életünk különböző helyzeteiben nagy segítséget jelenthetnek. Ezért ezt a „BÚCSÚZÓ BIBLIAÓRÁT” mindenki tartsa testközelben, hogy kéznél legyen, amikor szükség lesz rá.

 

Alázatban maradás: Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű! (Máté 11,29.) Annak (Jézusnak) növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem! (Ján. 3,30.) Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja! (Jakab 4,6.)

Bátorítás a helytállásra: Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az Úr, a te Istened megy veled, nem hagy el téged, nem marad el tőled! (V.Mózes 31,6.)

Bűnbánat és bűnbocsánat: Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet nem veted meg Istenem! (Zsolt. 51,19.)

Dicsőítő Igék: Szüntelen zeng Neked a szívem, örökké dicsőítelek Uram, Istenem! (Zsolt. 30,13.) Dicsérem, magasztalom és dicsőítem a mennyei Királyt, mert minden tette helyes, eljárása igazságos, és meg tudja alázni azokat, akik kevélyen élnek! (Dániel 4,34.)

Erősítésre: Istenem, erősségem! Nála keresek oltalmat. Pajzsom, hatalmas szabadítom! ( II.Sám. 22,3.) Jó, ha kegyelemtől erősödik meg a szív! (Zsid. 13,8.)                                                                                                                                                                               

Gondviselés: Az Úr hegyén a gondviselés! (I. Mózes 22,14.) Élettel és szeretettel ajándékoztál meg, és gondviselésed őrizte lelkemet! (Jób 10,12.) Minden gondotokat Őreá vessétek, mert Néki gondja van reátok! (I.Péter 5,7.)

Jézus követése: Így szólt Jézus: Kövessetek engem, és emberek halászaivá teszlek titeket! (Márk 1,17.) Ezek követik a bárányt, ahova megy, ezek vétettek meg áron az emberek közül első zsengéül az Istennek és a Báránynak! (Jel. 14,4.)

Jutalom a hűségért: Ti azonban legyetek erősek, ne lankadjatok el, mert tetteiteknek meglesz a jutalma! (II. Krón. 15,7.) Ezt mondja az Úr: Hagyd abba a hangos sírást, ne könnyezzenek szemeid! Mert meglesz szenvedésed jutalma! (Jer. 31,16.) Az arató jutalmat kap, és begyűjti a termést az örök életre, hogy együtt örüljön a vető és az arató! (Ján. 4,36.)

Kegyelem elfogadása: Az Úr minden útja kegyelem és hűség azoknak, akik megtartják szövetségét és intelmeit! (Zsolt. 25,10.) Mi pedig valamennyien az Ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre! (Ján. 1,16.) Kegyelemből van üdvösségetek a hit által. És ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez! (Ef. 2,8.)

Megbocsátás: És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek! (Máté 6,12.)

Megtérés: Ettől fogva kezdte jézus hirdetni: Térjetek meg, mert egészen közel van már a mennyek országa! (Máté 4,17.)

Nyomorúságos állapot: Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítalak, és te dicsőítesz engem  -  így szól az Úr! (Zsolt. 50,15.)

Pénzhez való viszonyulás: Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel. Sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont. Ez is hiábavalóság! (Préd. 5,9.) Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme…! (I. Tim. 6,10.)         

Remény a reménytelenségben: Ábrahám reménység híján is reménységgel hitte, hogy sok nép atyjává lesz, ahogyan megmondatott: Ennyi lesz a te magod! (Róma 4,18.) A reménység pedig nem szégyenít meg! (Róma 5,5.)

Szeretet forrása: Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen! (Ján. 3,16.)

Szolgáló élet: Aki nekem szolgál, engem kövessen, és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is. És ha valaki nekem szolgál, megbecsüli az Atya! (Ján. 12,26.)

Újjászületés fontossága: Bizony, bizony mondom neked, ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát! (Ján. 3,3.) Újonnan kell születnetek! (Ján. 3,7.) Amikor megjelent a mi üdvözítő Istenünk jósága…., az Ő irgalmából üdvözített minket az újjászületés és a megújulás fürdőjével a Szentlélek által! (Titusz 3,4-6.)

Az Úr Jézus Krisztus legyen mindnyájunknak őriző Pásztora!

Szentendre, 2021. július 7.                                        Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2021.07.07. 10:36 6 komment

Címkék: Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4316614992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.07.07. 13:56:26

" Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja!" Isten mióta viselkedik olyan gyarlón mint az ember? Mióta osztályozza gyermekeit? Már megint a magunk elképzeléseit húzzuk Istenre.
" Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat." Mióta mondjuk meg,hogy Isten előtt ki a kedves? Isten majd eldönti azt maga. Mi emberek beszéljünk úgy,hogy mi mit tartunk kedvesnek,de Isten nevét feleslegesen ne vegyük a szánkra.
"meg tudja alázni azokat, akik kevélyen élnek!" Ó,itt összekevered magadat,aki úgy tudja csak egyensúlyba tartani az igazság érzetét,hogy megnyugtatja magát azzal,hogy Isten megaláz embereket,másokat pedig felemel. Ezzel már képes vagy élni,hisz jutalmat remélsz,ami nem annyira rossz,de ott a "megalázás" is benned,azoknak,akik nem olyanok mint te. Biztos Istenben hiszel,vagy valami földi,éretlen,sérült kamaszban?
"Az Úr minden útja kegyelem és hűség azoknak, akik megtartják szövetségét" Megint te mondod meg,hogy "azoknak" jutalom,akikre te úgy gondolsz,hogy betartják a törvényt. Megint istent játszol és nem is tudsz róla. Isten mindenkihez egyformán viszonyul,sajnos ezt te nem tudod megtenni,ami teljesen emberi. De ne te mond meg,az Úr kihez,hogyan viszonyuljon.

Meg nem értett 2021.07.08. 15:57:46

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" Az igazság az,hogy nem Isten változott (mert hisz régen úgy szerette a világot,hogy a vízözönben magzatot,csecsemőt,nőt,elpusztított) hanem az ember istenképzete. Valószínűleg nem veszed észre,de ez az istenképzet (ami gőgös,önző,gyerekes,kirekesztő,sérült,éretlen,stb) is majd változni fog. Ma tudathasadásos állapotban élünk. Elfogadjuk isten ámokfutását az ószövetségben és vágyunk a szeretet istenére az Újszövetségben. Nem merjük elengedni a zsidó hagyományokat,a világnézetet de vágyunk valami jóra. El kell telnie kis időnek,mire kigyógyulunk a sérüléseinkből,eldobjuk a beteges istenképünket (bár az jobb mint az istenképzetünk) és egy új,emberbarát istenképzetté alakítjuk azt. Azonban először magunkat kell meggyógyítanunk,ami hozza magával,hogy a gyermekeink egészségesebbek lesznek,utána fog változni a világ. Addig marad a betegség.

Battyányi · http://www.csillaghegy.parokia.hu/cikk/mutat/aktualis/ 2021.07.10. 14:30:38

@Meg nem értett: Nem aza dolgunk, hogy a magunk kepére formáljuk Istent, hanem az, hogy megismerjük Őt.
Isten nem változik, kijelentése akarata örök.
"ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes" Római levél 12,2

Battyányi · http://www.csillaghegy.parokia.hu/cikk/mutat/aktualis/ 2021.07.10. 14:32:02

@Meg nem értett: Tisztelt hozzászóló!
Református egyházunk hitvallása alapján Isten kijelentését, akaratát a Bibliából ismerjük meg. A bibliai idézeteket nem kritizáljuk, hanem értelmezzük. Az Ön által kritizált megjegyzések ilyen idézetek. Számunkra nincs más értelmezési keret.

Meg nem értett 2021.07.10. 15:40:31

@Battyányi: "Nem aza dolgunk, hogy a magunk kepére formáljuk Istent" Mégis azt teszitek folyamatosan.megmondjátok mit gondol Isten,azt is kiket szeret,azt is ki üdvözülhet,stb. Azt valljátok,hogy Isten a szeretet,miközben az ószövetségben megöl szinte mindenkit. Ha ezt elhiszitek és megmagyarázzátok,akkor nem közel hanem távol kerültök istenhez.

Meg nem értett 2021.07.10. 15:45:39

@Battyányi: A probléma,az,hogy a Bibliát szó szerint veszitek. Az ószövetség egy kis nép istenképzete,ami rettenetesen gonosz,együgyű és éretlen istenképet fest le. Isten nem éretlen személyiségű,isten nem öl bosszúból (sem). Sajnos ügyesen belétek oltották azt,hogy "bibliai idézeteket nem kritizáljuk" Ezzel teljesen kiöltétek magatokból a kontrollt. Ha észrevetted én sohasem tagadom itent. Isten létezik,de nem a zsidók,gyilkos istene. Sajnos nem tudsz elszakadni a sérüléseidtől és mások sérüléseitől sem,ezért fogadsz el mindent ami az ószövetségben van. Mond meg nekem,Isten gyilkos vagy sem?
süti beállítások módosítása