hittan_plakat_mg48mri_2-page-001.jpg

Szeretettel várjuk a gyermekeket a hittanórákon!

 

  • Kik jöhetnek, kiket várunk a református hittanórára?

A hittanórákra feltételek nélkül várunk mindenkit, termesztésen a reformátusként megkereszteltekre különösen is számítunk.

  • Mit jelent a szabadon választható hitoktatás?

A szülők választaniuk kell az iskolai hitoktatás vagy az etika oktatás között. Általában a két órát az iskolákban párhuzamosan szervezik, tehát évfolyamonként/osztályonként egyszerre vannak a hittan és az etika órák. A hittanórákat a felekezetek (területünkön leggyakrabban római katolikus, református és evangélikus) által delegált hitoktatók tarják meg. A hittanórák indításánál nincs létszámkorlát, kis csoportért, vagy akár egyetlen tanulóért is szívesen elmegyünk az iskolákba. Előfordulhat, hogy nem minden iskolában van minden protestáns felekezet szerinti hittanóra, de a református hittanra szívesen látjuk más protestáns felkezetekhez tartozó szülők gyermekeit is. A tanításban levő különbségeket tiszteletben tartva tanítjuk számukra is a Szentírás történeteit és üzenetét.

  • Hogyan irathatjuk be gyermekinket az iskolai hittanórákra?

Az első osztályt kezdők a beiratkozáskor döntenek arról, hogy hittant, vagy etikát fog tanulni a gyermekük. Válasszák bátran a hittan oktatást, minden területünkön található iskolában biztosítjuk a hitoktatást!
A már iskolába járóknak írásban kell jelezniük az iskolavezetés számára, hogy a következő tanévtől gyermekük református hittanra fog járni. A változtatás szeptembertől lép életbe.

  • Mit történek a református hittanórán?

Bibliai történeteket ismerünk meg a tanulók korának megfelelő módszerrel A kisebbekkel játékosan, elénekelve, eljátszva, lerajzolva a történeteket; míg a nagyobbakkal együtt gondolkodva és a történelmi, irodalmi, földrajzi ismereteikhez kapcsolódva. Megtanuljuk a kultúránk ünnepeinek eredetét és értelmezését. Közben bemutatjuk az egyház életét is, református sajátosságainkat a keresztyénségen belül, az istentiszteletek és ünnepek rendjét, valamint egyházunk társadalmi szolgálatait is.

  • A hittanra járók kimaradnak az etika oktatásból?

A tantárgy eredeti neve hit-és erkölcstan; ami jelzi, hogy az etikai témákat sokféle bibliai történetekkel tudjuk illusztrálni. A Biblia valóságos emberi élethelyzeteket mutat be, a személyes életben, párkapcsolatokban, családban és társadalomban. A Biblia szereplői nem mesebeli lények, hanem olyan emberek, akiknek sokszor válságos helyzetekben kell jó döntést hozni, vagy épen a rossz döntés után újra tervezni az életüket. És természetesen mindezt egyszerre az Istennel kapcsolatban élve teszik.

  • Segíti-e a hittanóra, hogy a gyermekek növekedjenek a hitben is?

Hitet senkinek nem tudunk adni, a hitre nem lehet oktani, de a tananyagot a hitoktatók Jézus Krisztus követőiként, hitünkről is bizonyságot téve szeretnénk átadni. Bízunk benne, hogy Isten Szentlelke az elhangzottak és megismertek alapján megadja a hitben való növekedést.

  • Milyen egyéb lehetőségek vannak a gyülekezetben a családok és gyermekek számára?

Gyülekezetünkben minden vasárnap az istentisztelettel párhuzamosan tartunk foglalkozást a gyermekek számára, évente többször kreatív délutánra hívjuk őket, hittanos tábort, ifjúsági hetet és családi tábort is szervezünk minden évben. (Mindezek a járványhelyzetben csak részben működnek)

  • Hogyan történik a konfirmációs felkészülés?

Református egyházunkban a konfirmációs felkészítés, legkorábban a hetedik osztálytól kezdve, a gyülekezetekben történik. Az iskolai hitoktatás tananyaga jó alapozást jelent a konfirmáció összegző, összefüggésekre rámutató módszeréhez. A konfirmációról itt olvashatnak részletesen, illetve a honlapon található tájékoztatónál.

  • Melyik iskolák találhatók a Csillaghegyi gyülekezet területén?

Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
1031 Budapest, Arató Emil tér 1.

Dr. Béres József Általános Iskola
1031 Budapest, Keve u. 41.

Dr. Béres József Általános Iskola - Kiserdő
1039 Budapest, Királyok útja 178/e

Fodros Általános Iskola
1039 Budapest, Fodros u. 38.

Csillaghegyi Általános Iskola
1038 Budapest, Dózsa György u. 42.

Csillagház Általános Iskola
1038 Budapest, Ráby Mátyás u. 16

  • Hol juthatunk további információhoz?

A Csillaghegyi gyülekezet honlapján: www.reformatustemplom.hu,
a közösségi oldalon: www.facebook.com/refcsillaghegy,
illetve e-mailon: budapest-csillaghegy@reformatus.hu
valamint telefonon: 06304009807.
Lehetőségeinket az istentiszteleten is hirdetjük, melyek a Facebook mellet YouTube csatornánkon is élőben követhetők: Csillaghegyi református – név alatt.
Battyányi Géza református lelkész

Szerző: Battyányi  2022.03.17. 21:49 Szólj hozzá!

Címkék: református hitoktatás Csillaghegy hittanóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr6617783070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása