20210624_161716.jpg

Az újévi könyörgés istentiszteletének alapigéje a 2021. év első napján János evangéliuma 3. részének 16. verse volt: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Az előző év járvány okozta nehézségei után mi is megtapasztalhattuk, hogy „úgy szerette Isten” a Csillaghegyi reformátusokat, hogy ennyi örömöt, növekedést és élményt adott nekünk! Hálával köszönjük!

A 2021-es évünkre is rányomta a bélyegét a járványhelyzet, de sokkal több kibontakozást engedett, mint ez előző esztendő. Talán jobban bele is tanultunk, az ezzel kapcsolatos megoldásoknak már jó nyomvonala volt, amelyen haladni tudtunk. Az egész évben folytattuk az élő istentisztelet közvetítését, akkor is, amikor már a templomot is tudtuk látogatni. Az istentiszteletekről készült hangfelvételeket a honlapon keresztül is elérhetőek. Hálás vagyok a munkatársi közösségnek, amely a nehéz időkben is kitartott, és akár online közvetítéssel, akár vegyes módon zajlottak az alkalmak, mindvégig hűséggel szolgáltak! Húsvétkor az előző év tapasztalatait is felhasználva az online vezetett házi úrvacsora lehetőségét is felkínáltuk a gyülekezet tagjainak, akik közül sokan örömmel éltek is vele. A bezárás alatt Deák Zoltán nyugdíjas lelkész tovább folytatta az írott Bibliaórák (igemagyarázatok) írását, küldését a szerdai igeszakaszokról. Jó szolgálatot tett a korábban kialakult és azóta gyarapodó Facebook közösség, és egyre népszerűbb lett a YouTube csatornánk is. Az emailos hitlevelek segítették a kapcsolattartást és az információ áramlását.

Jó kis közösség formálódott a szerda esti Zoom-os bibliaórákon, amely a szerda délelőtti jelenléti alakalom mellett is megmaradt. A Zoom segítségével került sor a fiatal felnőttek (300-as klub) és az fiatalabbak ifi próbálkozásaira is. Igyekeztünk a lehetőségeket mindenben kihasználni, újra indultak a gyermek-istentiszteletek és a kóruspróbák is.

img_4204_opt-email.jpg

Felnőtt konfirmáció 2021

Május 2-ától visszatértetettünk a templomba, de a vasárnapi és ünnepi létszámok az egész évben alatta maradtak a járvány előtti évekének. Az online közvetítés élőben követő eszközök számát látjuk, ez gyakran megközelítette a jelenlevők számát, a később megnézésekkel pedig rendszerint meg is előzte azt.

20210624_160421.jpg

Hittantáborban a Margitszigeti szökőkútnál

Pünkösdkor újra fogadtunk legátust: Csuha Eszter budapesti teológus hallgató szolgált közöttünk. A felnőtt konfirmációt június 6-án tartottuk meg, a fiatalokkal együtt az akkori korlátozások alapján a vendégekkel együtt nem fértünk volna el a templomban. Nyár eleji hittantáborunk jól sikerült, a Bringó-hintózás bizonyult a legnépszerűbbnek. Újra élesztettük a végén a szülőkkel közös vacsora hagyományát is, Szeles Béla presbiterünk feleségével együtt bográcsban főzte meg a vacsorát. Június 20-án az édesapákért imádkoztunk, mivel szeretnénk meghonosítani a gyülekezetben az Apák napjának hagyományát.

gor_kepek_1_1.jpg

80 éves a gyülekezet

Családias közösségben, június 27-én emlékeztünk meg templomunk felszentelésének 80. évfordulójáról. Erre az alaklomra édesanya és lánya, Dr. Váczi Mária és Dr. Radics Orsolya 10 roll upból álló gyülekezettörténeti kiállítással ajándékozták meg, és lepték meg a közösséget. Az istentiszteletet szeretetvendégség zárta.

214634040_524657942306022_271747390818180037_n.jpg

Családi tábor Balatonszárszón - A hajókirándulás előtt a balatonföldvári kikötőben 

Megtartottuk a szokásos június végi – július eleji családi tábort is Balatonszárszón. Július 11-én az istentiszteleten nyugdíja lelkészünk feleségét, mindenki Zsuzsa nénijét közöntöttük nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

20211210_192018.jpg

Új úrasztali terítők

Augusztus 22-én, az új kenyérért hálát adó úrvacsorás istentiszteleten vettük használatba Szeles Béla presbiterünk és felesége által készíttetett és ajándékozott új, bordó színű úrasztali – szószéki terítőket.

20210909_212730.jpg

Kórus szolgálata a Békásmegyeri Közösségi Házban - Ars Sacra Fesztivál

Szeptember 9-én, csütörtökön 18 órától a Békásmegyeri Közösségi Házban az Ars Sacra Fesztivál keretében nyitottuk meg gyülekezetünk „Holland–magyar református kapcsolatokat” bemutató kiállítást. A kiállítás pályázati támogatással, 2017-ben készült el, a reformáció 500 éves évfordulójára. Novák Lajos igazgató köszöntője után a Csillaghegyi református gyülekezet kórusának éneke következett. Gyülekezetünk nyár végén újra induló kórusának első fellépése az új karnagy, Horváth Enikő vezetésével mindannyinknak számára örömteli pillanat volt. Ezt követően Millisits Máté művelődéstörténész nyitotta meg az általa szerkesztett és összeállított kiállítást. Battyányi Géza református lelkész zárógondolataival ért véget a rövid ünnepség.

img_4693_opt-email.jpg

Konfirmáció 2021 szeptember 12.

A fiatalok konfirmációjára rendhagyó őszi időpontban, szeptember 12-én került sor. Szombaton a vizsgabeszélgetés, vasárnap a templomi fogadalomtétel történt, most ekkor vették az első úrvacsorát is.

 

20210918_120009.jpg

Gyülekezeti kiránduláson a Nádasdladány-i kastély előtt

Szeptember 18-án, két év kényszerű kihagyás után újra autóbuszos gyülekezeti kirándulásra mehettünk. Szeleczky Aurél testvérünk szervezésében lebonyolított kirándulás valóban különleges élmény volt; talán azért, mert ennyit vártunk rá (rendszerint évente két kirándulást szervezünk), talán azért is mert különleges helyeken jártunk. Nádasdladány felújított kastélyával kezdődött a program, majd a várpalotai ebéd után Öskün a kerektemplomban énekeltünk is, majd röviden megállva megtekintettük a romjaiban is gyönyörű, az Osztrák - Magyar Monarchia idején épült tűzérlaktanyát Hajmáskéren. A Sóly-i református templomban Bikádi László lelkész úr előadásában ismertük meg a templom Árpád korba visszanyúló történetét, és a legutóbbi idők erőfeszítéseit a felújítás terén. Sólyon megálltunk még Európa legnagyobb fakeresztje mellett is, majd Vilonyán a református templomban Somogyi Sándor presbiterünkkel emlékeztünk dédnagyapjára, aki abban a gyülekezetben volt lelkész egykor.

20210925_170507.jpg

A legjobb piték készítői a lelkésszel 

Az „Szüreti kézműves délután és Almás pite fesztivál” azért is nagy élmény volt, mert a járvány alatt nem nagyon volt lehetőségünk ilyen családos programot szervezni a gyülekezetben. A jó hangulatú mustkészítés és kézműveskedés után a zsűri végig kóstolta az összes érkezett almás pitét. Meglepetésre ebben az évben a legutóbb konfirmált két fiatal egyháztagunk, Kollár Emma és Makrai-Kis Márta által sütött pite lett Csillaghegy, Óbuda, és talán egész Budapest legjobb almás pitéje!

Vasárnapi istentiszteleten emlékeztünk meg Deák Zoltán nyugdíjas lelkész 1971. október 3-i csillaghegyi beiktatásának 50 éves évfordulójáról.  

20211024_103548.jpg

Áldjátok az Úr nevét - Református énekek citera kisérettel

Október 20-án „Áldjátok az Úr nevét - Református énekek citera kisérettel” címmel könyv és lemezbemutató koncertet szerveztünk a templomban az Óbudai Népzenei Iskola tanárainak, tanulóinak közreműködésével. Balogh Sándor tanár úr vezetésével, közreműködött Kis Gergely Márton református lelkész (Törökbálint). Az esemény különlegessége volt, hogy gyülekezetünk fiatal tagja, Makrai-Kis Balázs is a fellépők között lehetett.

Novembere 12-én, az Óbudai Kulturális Központban is bemutatkozott "Magyar–holland református kapcsolatok" című kiállításunk. Itt is Millisits Máté művelődéstörténész mutatta be a roll up-okat, Battyányi Géza református lelkész mondta a megnyitó beszédet és a kiállítást Lőrincz Edina igazgató nyitotta meg.

Az adventi sorozathoz már hozzátartozik a református méz is: Tóth Zoltán lelkipásztor ebben az évben is elhozta a Füzesgyarmati református méhek termékeit, hogy az egészségünk támogatása mellett megvásárlásukkal a templomuk renoválásához is hozzájárulhassunk. A gyülekezeti teremben Czirok Árpádné testvérünk vezetésével szervezett adventi vásár bevételét a karácsonyi kiadásokra fordíthattuk. Az úrasztali adventi koszorút és templomi nagymérető karácsonyfát ebben az évben is adományba kaptuk.

Advent második hetében hívtuk a gyerekeket közös karácsonyi kézműveskedésre. Köszönet a jó hangulatú programért a szervező testvérekének!

20211219_102148.jpg

Adventi kórus szolgálat a templomban

Advent negyedik vasárnapján szolgált újra a kórusunk a gyülekezetben a járvány kezdete óta. Most először készült a létszámban is gyarapodott kórus az adventi éneklésre Horváth Enikő kórusvezetővel. A gyülekezet örömmel fogadta a gyönyörű énekeket.

img_20211222_193905_resized_20211222_094424991.jpg

Karácsonyfa feldíszítés - férfi szolgálat

A fenyőfát, az évtizedes hagyománynak megfelelően, most is férfitestvérek csoportja díszítette fel. Mint az utóbbi években, Vida Csongor presbiter testvérünk szervezésében most is bekapcsolódtunk a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretetdoboz akciójába, és Dr. Radics Orsolya szervezésben most is süteményeket vittünk az adományokból az Őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthonban élő gondozottaknak.

Szenteste megtelt a templom az istentiszteleten, sok család kezdte így együtt az ünnepet. Együtt örülhettünk a gyermekek műsorának és együtt énekeltük a „Csendes éj”-t. Az idősebb testvéreket karácsonyi csomaggal leptük meg, melyet a presbiterek vittek el. A Szentestére érkező gyermekeknek édesség csomagot ajándékoztunk.
Budapest, 2022. február 16.

                                                                                                                 Battyányi Géza református lelkész

Szerző: Battyányi  2022.02.19. 12:38 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr3917647674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása