p7260453.JPGBibliaóra - 2021. június 30.

Textus: Ap, csel. 26,24-32.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Pál beszéde Agrippa előtt (folyt.)

Mikor pedig ezeket hozta fel védelmére, Fesztusz hangosan így kiáltott: Bolond vagy te, Pál. A sok tudomány megzavarta az eszedet. Pál azonban így válaszolt: Nem vagyok bolond, nagyra becsült Fesztusz, hanem igaz és józan beszédet szólok. Mert tud ezekről a király, akihez bátran szólok, mert azt nem hiszem, hogy rejtve volna előtte ezek közül bármi is, mivel nem valami zugban történt dolgok ezek. Hiszel-e Agrippa király a prófétáknak? Tudom, hogy hiszel. Agrippa így szólt Pálhoz: Még hamarosan meggyőzöl, és keresztyénné teszel! Pál pedig így válaszolt: Kérem az Istentől, hogy akár hamarosan, akár később, nemcsak te, hanem azok is, akik ma hallgatnak engem, olyanná legyenek, amilyen én is vagyok a bilincsek nélkül.

Ezután felállt a király, a helytartó, Bereniké, és felálltak a velük együtt ülők. Távozóban így beszélgettek egymás között: Semmi halálra vagy fogságra méltó dolgot nem tett ez az ember. Agrippa pedig azt mondta Fesztusznak: Szabadon lehetne bocsátani ezt az embert, ha nem fellebbezett volna a császárhoz.

Szeretett Testvérek! Az Apostolok cselekedeteiről írt könyv utolsó szerdai bibliaórai részét olvassuk a mai napon. Még izgalmas események történnek Pállal, de azt mindenki maga olvassa tovább, és mélyüljön el benne a Szentlélek által.

1.Bolond vagy te, Pál. A sok tudomány megzavarta az eszedet! Folytatódott Pál kálváriája. Félix helytartó nem engedte szabadon, hanem átadta Fesztusznak, amikor ő lett Zsidóország legelső embere. Ő sem értette igazán, hogy miért gyűlölik az apostolt olyan nagyon a zsidók, de mégsem engedte szabadon. És jött egy olyan idő, amikor Agrippa király Cézáreában járt, és ő is részt vett egy páli kihallgatáson. Az apostol életének egyik legnagyobb pillanata lehetett, amikor egy helytartó és egy király előtt szólhatott. Mint mindig, most sem magát védte, hanem a meghalt és feltámadott Jézusról tett bizonyságot. Ő is üldözte az Urat azelőtt  -  vallotta be  -, és a keresztyének ellen minden eszközt bevetett, de Jézus rátalált. Új életet kapott, és azóta arra törekszik, hogy minél több emberhez eljuttassa a jó hírt. Van bűnből szabadulás! Aki Jézus Krisztusban hisz, annak örök élete van! A bizonyságtétel közben bekiabált a helytartó: Bolond vagy te, Pál! Nem értette, valójában nem is akarta érteni ezt a „védőbeszédet”.

Kedves Testvéreim! A fesztuszi válasz, úgy gondolom, nem ismeretlen egyikünk előtt sem. Nem mai keletű ez a megfogalmazás. A korinthusi gyülekezetnek is írt erről Pál, erősítve őket, hogy ne sértődjenek meg, ne lombozódjanak le, ha ilyet mondanak róluk, mert ez a világ részéről „természetes”. Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje! (I. Kor. 1,18.) Jézus is felkészítette tanítványait hasonló helyzetekre, mert Ő igazán tudta, hogy az ördög milyen eszközöket használ fel a megkeményítésre. Sokkal inkább az a dolga a hívő embernek, hogy imádkozzon azért az emberért, aki így viszonyul a hithez, és még jobban tudja szeretni. Az Úr Saulból is Pault formált. Nála nincs lehetetlen.

2.Még hamarosan meggyőzöl, és keresztyénné teszel! Ezt Agrippa, zsidó király mondta. Ki volt ő? Krisztus után 53-70-ig uralkodott Galilea és Perea területén. Teljes neve: II. Heródes Agrippa. Híres, vagy inkább hírhedt elődei voltak. Dédapja gyilkoltatta meg a gyermekeket Jézus születésekor. Nagybátyja, Heródes Antipász fejeztette le Keresztelő Jánost. Apja I. Heródes Agrippa végeztette ki Jakab apostolt. Ő maga, saját húgával élt vérfertőzésben. Ez a király hallotta most az Úr Jézus váltsághaláláról szóló történetet. És a csodát, amelyet Pálon keresztül is megcselekedett. Kifakadt belőle a mondat: Hamarosan meggyőzöl…! Őszinte lehetett ez a mondat? Nem tudjuk, de mindenesetre KEVÉS!  Az érzelmi megérintettség nem elég. Döntenie kellett volna a királynak.

Szeretett, drága Testvérek! Agrippa király azokat az embereket példázza, akik már hallottak Jézusról. Az Ige meg is érintette őket. Akik örömmel fogadták az üzenetet, ahogyan erről Jézus a magvető példázatában szólt. De! Ott volt/van az a de. A HAMAROSAN, vagy ahogy Károli fordította, a: MAJDNEM! Már pedig ez azt jelenti, hogy: SOHASEM! A gazdag ifjú is nagy lelkesedéssel ment Jézushoz. Valóságosan szerette volna elnyerni az örök életet. Sok mindent meg is tett ennek érdekében. DE! De ő a vagyonáról nem tudott lemondani. Nála ez volt az akadály. Elszomorodva távozott! (Máté 19,22.) Ne legyen ez áhítatot olvasok között senki sem, aki Agrippához, vagy a gazdag ifjúhoz hasonlóan, ilyen-olyan meggondolásból, kibúvásból nemet mond a Szentlélek megszólítására. Ma még lehet, ma még szabad. Borulj le a kereszt alatt! (Evangéliumi ének)  

3.Olyanná legyenek, mint én is vagyok a bilincsek nélkül! Amikor ezt mondta Pál, nem nagyképűségből mondta. Tudta, hogy Jézus nélkül, a Szentlélek nélkül milyen gyenge és erőtlen. A kegyelem tartja az életét, amely a sok bántalmazás, megpróbáltatás ellenére is nagyon gazdag. Ezt a hitben gazdag életet kívánta és kínálta Agrippa királynak. Erről szólt ez az egész „védőbeszéd”, ami egy hatalmas bizonyságtétel volt. Döntésre hívás a Krisztus mellett.

Kedves Testvéreim! Pál apostol azt is lemerte írni, hogy: Legyetek követőim, mint én is követője vagyok Krisztusnak! (I. Kor. 11,1.) Ha valaki különbséget tudott tenni a régi és új élet között, akkor Pál igazán tudott. És az volt a vágya, hogy minél többen elfogadják a felkínált isteni ajándékot, Krisztus váltságát. Ezt a bizonyságtevő szolgálatot ma sem lehet más lelkülettel végezni. Célja és értelme most is minden „igehirdetésnek” az, hogy hasonlókká legyenek a hallgatók ahhoz, aki Isten tiszta Igéjét hirdeti. Lelkész, vagy nem lelkész, aki nem ezzel a céllal szól, nem méltó a szolgálatra. Feltehetjük a kérdést: Tudnánk-e őszintén arra kérni Istent, hogy mások olyanná legyenek, mint amilyenek mi vagyunk?

Kezdődik az „élő bibliaóra” hamarosan! Hívom én is a közel lakó testvéreket Csillaghegyre.  De jövő hét szerdán (július 7-én) még jelentkezem.

Ajánlott ének: 138. zsoltár versei                             Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2021.06.30. 08:20 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr1916608700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása