urvacsora.jpg„Mert én az Úrtól vettem, amit át is adtam nektek” 1Kor 11,23

A járványhelyzet miatt a húsvéti ünnepek alkalmával nem tudunk a gyülekezet közösségében a templomban úrvacsorázni. Ebben a helyzetben lehetőségünk van a házi úrvacsorára, mint rendkívüli megoldásra egy rendkívüli helyzetben. Nincs, nem is lehet gyakorlatunk ebben a részben új formában, ezért szükséges, hogy előre felkészüljünk az ünnepi úrvacsorákra.

A felkészülés egyrészt a leírt tájékoztatóban, másrészt a hétfő este 18.00 órától a szokásos csatornákon (Facebook és Youtube) közvetített Bibliaiskolai előadásban valósul meg.  Az előadás címe: „Mit hiszünk az úrvacsoráról?” Természetesen később is elérhető marad.

A tájékoztatót a Káté mintájára kérdés-felelet formájában fogalmaztam meg. Amennyiben további kérdések merülnének fel, itt lehet feltenni >>>

Miért fontos a református keresztyén hívő számára az úrvacsora?

Konfirmációkor azt fogadjuk, hogy úrvacsorával rendszeresen élő egyháztagok leszünk, és ez nem véletlen. Az úrvacsora, mint látható ige, kifejezi az evangélium üzenetét: Jézus Krisztus váltsághalála által elnyertük bűneink bocsánatát és az örök életet. Az úrasztalához járulás (bűnbánattal, hitvallással) emlékeztet bennünket arra, hogy bűneink ellenére is Isten gyermekei vagyunk És emlékeztet arra, hogy a Szentlélek által erőt kapunk ahhoz, hogy Isten akaratát cselekedjük az életünkben. Az úrvacsora református hitünk megélésének nélkülözhetetlen eleme.

Melyik napokon fogunk úrvacsorázni?

Házi úrvacsorára a nagypénteki és a húsvétvasárnapi istentisztelethez kapcsolódva kerül sor. Mindkét istentisztelet 10.00 órától kezdődik. Mivel a házi úrvacsora ebben a formában a közvetített liturgiához kötődik, egyházunk rendje szerint csak ezzel lehetséges a megvalósítása.

Református hitünkkel nem ellentétes ez a házi úrvacsorai gyakorlat?

A házi úrvacsora gyakorlata korábban is létezett. Leggyakrabban beteg úrvacsora alkalmával fordul elő, hogy a lelkész háznál, egy család, és általában a jelenlevők számára kiszolgáltatta a szent jegyeket.
Nagycsütörtökön este, Csillaghegyi gyakorlatunkban is a gyülekezeti teremben az asztalt körül ülve mindenki maga vette el az odakészített szent jegyeket az asztalról.
Hitünk szerint az úrvacsora nem attól érvényes, hogy a templomban vesszük magunkhoz, és nem attól, hogy az egyházi szolga (lelkész) kezéből vesszük el, hanem attól, hogy az úrvacsorázó hit által találkozik Jézus Krisztussal. Krisztus valóságos jelenléte nem a jegyek által (kenyér és bor), nem a lelkész kimondott szavai által, hanem a Szentlélek által valósul meg, és hit által élhetjük át a vele való találkozást.
Az úrvacsora szempontjából fontos a jó rend, ezt most az biztosítja, hogy a lelkész ugyanúgy vezeti a liturgiát, mint tette templomi, vagy házi közösségben.  Az ismert körülmények miatt helyileg nem tud ugyan együtt lenni azokkal, akikkel hit által Krisztusban mégis egy közösségben van.

Ki élhet otthon az úrvacsorával?

Mindazok, akik a templomban is úrvacsorázhatnak. Egyházunk rendje szerint konfirmált református egyháztagjaink élhetnek az úrvacsorával.

Mit jelent a gyakorlatban most a Házi úrvacsora?

A templomból a már ismert módon közvetítjük az ünnepi igehirdetést, majd az úrvacsorai liturgiát is. Mint a korábbi vasárnapokon, most is csak a lelkészcsalád lesz a templomban, ott fognak úrvacsorázni.

Otthon kövessük együtt a liturgiát vezető lelkésszel a szertartást: Imádkozzunk vele, mondjuk vele a bűnvalló imádságot és az Apostoli hitvallást, valamint válaszoljunk a feltett úrvacsorai kérdésekre, - pont úgy, mintha az istentiszteleten lennénk. Amikor a szent jegyek kiosztására kerül sor (a lelkész mondani fogja) vele együtt fogja meg a családfő a kenyeret, törje meg és adja oda azoknak, akik templomi istentiszteleteken is úrvacsoráznának. Miután lenyeltük a kenyeret, a bor következik: akár  közös pohárból, akár külön pohárból vesszük magunkhoz a bort, lehetőleg a családfő adja mindenkinek. Általánosságban úgy járjon el, ahogyan a lelkész az istentiszteleten szokott. (Nálunk két lelkész osztja jegyeket, de szükség esetén egy gyülekezeti tag is segítségére lehet a lelkipásztornak a templomban is.) Családfő alatt biblikusan a férjet, apát értem. Ez egy ideális állapot, de ha másként van az életünkben, nem jelent akadályt. Előfordul, hogy a férj/apa nem konfirmált református, illetve, hogy nincs is jelen a családban. Ilyenkor természetesen az a felnőtt, személy végzi ezt a szolgálatot, aki konfirmált református. Egyedül, vagy családtagokkal, függetlenül korától, és családi állapotától, minden konfirmált református élhet az otthoni úrvacsora lehetőségével. Másik lehetőség, hogy az előkészített jegyeket mindenki maga veszi el, - ahogyan azt nagycsütörtökön is gyakoroltuk.

Milyen előkészületet igényel a református hívőktől a házi úrvacsora?

Egyrészt ugyanolyan lelki felkészülésre van szükségünk mint máskor: kapcsolódjunk be a nagyheti esti alkalmakba (bibliaiskolai tanítás és áhítatok).
Másrészt most a technikai előkészületeket is otthon kell elvégezni. Szerezzünk be kenyeret és bort, keressünk alkalmas helyet a lakásban, ahol zavartalanul együtt lehetünk, készítsünk elő tányért a kenyérnek, pohárt/poharakat a bornak.
Terítsünk meg az istentisztelet kezdete előtt méltó módon. Szeleteljünk fel az úrvacsorázók számának megfelelően kenyeret úgy, ahogyan a templomban is szoktuk. Nyissuk ki és töltsük ki a bort.
A kenyér fajta tekintetében nincs előírás, válasszunk tetszés szerint. Bármilyen bort választhatunk.

Csak borral lehet úrvacsorázni?

Az úrvacsora egyik jegye a bor. Ettől csak abban az esetben lehet eltérni, ha valaki gyógyult alkoholista, vagy olyan gyógyszert szed amely mellett egyetlen (fél)korty bort sem ihat. Ilyenkor szőlőlével érdemes helyettesíteni a bort.

Kell otthon úrvacsorázni, vagy lehet?

A Házi úrvacsora lehetőség, mégis mindenkit buzdítok, hogy éljen vele.

A járványhelyzet után is lehetőség lesz a Házi úrvacsorára?

Az úrvacsorának ez a formája csak addig marad érvényben, ameddig nem tudunk újra a templomban úrvacsorázni. Akkor minden tekintetben visszatérünk a korábbi rendhez.

2020 Virágvasárnapján
Battyányi Géza református lelkipásztor

Szerző: Battyányi  2020.04.04. 22:23 Szólj hozzá!

Címkék: templom református úrvacsora Csillaghegy

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr5015592522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása