20190908_104117_deak_zoltan.jpgBibliaóra

Textus: Máté 5,27-32. Bibliaolvasó Kalauzunk napi Igéje az Újszövetségből:

Hallottátok, hogy megmondatott: Ne paráználkodj! Én pedig azt mondom nektek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében. Ha a jobb szemed visz bűnre, vájd ki, és dobd el magadtól, mert jobb neked, ha egy vész el tagjaid közül, mintha egész tested vettetik a gyehennára. Ha pedig jobb kezed visz bűnre, vágd le, és dobd el magadtól, mert jobb neked, ha egy vész el tagjaid közül, mintha egész tested vettetik a gyehennára. Megmondatott ez is: Aki elbocsátja feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét, paráznaság esetét kivéve, az házasságtörővé teszi őt, és aki elbocsátott asszonyt vesz feleségül, az házasságtörést követ el.

Kedves Testvéreim!

Vasárnap óta Jézus „HEGYI BESZÉD”-ét olvassuk az Újszövetségből. Vannak benne könnyebben emészthető tanítások, de vannak olyanok is, amelyekre azt mondjuk, hogy lehetetlenség megtartani. Sőt még olyan parancs is elhangzik benne,  -  mint amit a mai Igében olvasunk,  -  amelytől szinte  megijedünk. Olyan kemény. Jól kell látni az üzenetet, elkérni Istentől a világosságot, és akkor a Szentlélek megérteti velünk a nehéz eledelt is. Az Úr Jézus nem félszemű és félkarú emberek között akart/akar szolgálni. Éppen az élet, és ezen belül a házasélet szentségét és tisztaságát akarta védeni ezzel a radikális tanítással.

Sokan mondhatnák, hogy ez az Ige nem vonatkozik rájuk. Ők már idősek, magányosan élnek, nincsenek kitéve ilyen kísértésnek. Érvényes viszont, hogy a vágy, a rossz kívánság, a mohóság bűne mindenkor előjöhet idősben, fiatalban, és máris megszólított lehet az Ige által. A mai ószövetségi igeszakaszban is éppen erről olvashatunk. Ábrahám és Lót külön váltak a vándorlásban, mert a szolgáik összevesztek. Ábrahám felajánlotta Lótnak, hogy válasszon területet. Lót az üde, bő termő részre nézett, és azt választotta. Ahogy az Ige írta: Ekkor Lót körülnézett, és látta, hogy a Jordán egész környéke bővizű föld. Olyan volt az, mint az Úr kertje. Lót tehát a Jordán egész környékét választotta magának…! (I. Mózes 13,10-11.) A rossz kívánság hova is vezetett? Sodomához, és Gomorához. Ő ugyan kegyelmet kapott az Úrtól, de a felesége meghalt.

 A csillaghegyi református templomban május 3-án arról szólt az igehirdetés, hogy a Teremtő a teremtést REND SZERINT végezte el. És ennek a rendnek befejező alanyaként megteremtette a férfiembert, majd pedig „hozzáillő társ” került mellé, a nő. Ez a rend valós akkor is, ha sokan tagadják. Igen, igy szólt az Ige: Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté! (I. Mózes 2,24.) Itt, és ekkor indult el földi útján az emberpár boldogsága. Ettől az időtől él a szerelem, és az együttélés, amit ma házasságnak nevezünk. Isten így adta/adja a gyermekáldást, és a családi otthon melegét. Az Úr Jézus ezt a kapcsolatot védte, amikor ezt a kemény tanítást mondta.

1.Aki kívánsággal tekint egy asszonyra…! A „legszentebb férfiember” sem mondhatja el, hogy nem vétkezett legalább kívánság szintjén a hetedik parancsolat ellen: Ne paráználkodj! Nyilván így vannak ezzel az asszonyok is, ezt ők jobban tudják. A házasságot először mindig a „kívánó pillantás” veszélyezteti. A szemünkkel látunk, a szem viszi tovább a vágyat az agyba és a szívbe. Ezért mondja Jézus a radikális megoldást. De igazából még ennél is többet mond, mert többre van szükségünk. Arra, hogy lelki szemeink, és a szívünk tisztuljon meg. Ha engedjük, hogy Jézus megtisztítsa testünket-lelkünket, akkor változhat meg külső nézésünk is. Ezért tudatosan küzdeni, harcolni kell mindenféle „mellé-nézéstől”, kétértelműségtől, bizalmaskodástól. Figyelmeztet az Ige: Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz! (Jakab 1,15.) Mindenfajta kísértéssel kapcsolatban érvényes az Úr szava! Káintól kezdve, Dávidon át, Anániás és Szafíra esetéig mennyire beigazolódott: Hová vezet az az út, amikor saját vágyai után megy valaki, és nem az igazi Út-ra, Jézus Krisztusra figyel? A nyomorúságba, a kiábrándultságba, a halálba. Ezért kapjuk mi is a féltő szeretettel mondott mondatokat, mert ezen keresztül is a végső haláltól, a gyehennától akar megszabadítani a kegyelem Ura.

2.Jobb neked, ha egy vész el tagjaid közül…! Azzal kezdtem mai bizonyságtételemet, hogy az Úr Isten megteremtette az emberpárt. Hiánytalanul megkaptak mindent testükben-lelkükben. Nem is volt addig semmi baj, amíg el nem buktak. Engedetlenek voltak a parancsnak. És akkor kezdődött a bűn büntetése.  Az Éden-kerti bukástól kezdve, a golgotai kereszthalálon át egészen a mai világvírusig azt tapasztalhatta/tapasztalhatja az ember, hogy a bűnt bünteti Isten.  „Faragás” történik. Olyan dolgokat élünk át, ami fájdalmas. Jeremiás próféta a fazekas munkájáról szólt, aki kedve szerint forgathatta a korongot. Így szólt az Úr: Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled, Izráel háza, mint ez a fazekas? Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint   az agyag a fazekas kezében. Megtörténik, hogy kimondom egy népről, vagy országról, hogy kitépem, kiirtom és elpusztítom. De ha megtér gonoszságából az a nép, amelyről beszéltem, akkor én is megbánom…! (Jer. 18,6-8.) Jób is beszélt a faragásról: Mert Ő megsebez, de be is kötöz, összezúz, de kezei meg is gyógyítanak! (Jób 5,18.) Jézus amikor a szőlőtő és szőlővessző példáját mondta, ott is a vesszők lemetszéséről és megtisztításáról beszélt. A megtisztítás is lehet fájdalmas egy ideig.  A szőlősgazda azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi. És amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen! (Ján. 15, 1-2.) Áldott ajándék.

Kedves Testvéreim! Nagyon kemény eledelt kaptunk ma. De ezt is meg lehet emészteni. Ha túllátunk a betűn. Ha annak a Jézus Krisztusnak a személyét látjuk, Aki önmagát adta értünk, hogy ezeken a fájdalmas „időszakokon” átmentsen bennünket. Ezt kínálja fel. Ennek lehetőségéért adjunk hálát!         

Ajánlott énekek: 300. és 338. dicséret versei            Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

Szerző: Battyányi  2020.05.13. 00:16 Szólj hozzá!

Címkék: templom Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr2015687066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása