20200711_150633_bibliaora_2020_07_15hoz.jpgBibliaóra

  1. július 15. Textus: Máté 21,12-17

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Jézus megtisztítja a templomot

Azután bement Jézus a templomba, és kiűzte mindazokat, akik árusítottak és vásároltak a templomban, a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatta, és ezt mondta nekik: Meg van írva: Az én házamat imádság házának nevezik. Ti pedig rablók barlangjává teszitek!

A templomban vakok és sánták mentek Hozzá, és meggyógyította őket. Amikor pedig a főpapok és az írástudók meglátták azokat a csodákat, amelyeket tett, és a gyermekeket, akik a templomban ezt kiáltották: Hozsanna a Dávid Fiának!  -  haragra lobbantak, és így szóltak Hozzá: Hallod, mit mondanak ezek? Jézus pedig így válaszolt nekik: Hallom. Sohasem olvastátok: Gyermekek és csecsemők szájából szereztél magadnak dicséretet? Erre otthagyva őket kiment a városból Betániába, és ott töltötte az éjszakát!

Szeretett Testvérek! A rendszerváltást követően, az 1990-es évek elején beindult egy keresztény/keresztyén óvoda egyházközségünk területén Békásmegyeren, az úgynevezett Ökumenikus Mustármag Óvoda. Nemsokkal később Általános Iskola is létesült. A kicsi óvodásokkal ismertették a templomokat. Egyszer meglátogatták a mi csillaghegyi református templomunkat is. Itt nem láttak képeket, szobrokat, nem kötötte le őket a látvány, ezért hangosan beszélt minden gyerek, nagy volt a zsibongás. Az óvónéni aztán csendre intette őket, és azt mondta: ITT LAKIK A JÓISTEN! Síri csend lett. Ez a régi emlék villant fel bennem a mai Igét olvasva. Kérjük Urunk áldását, hogy ma is, minket is tanítson.

1.Az én házamat imádság házának nevezik! A keresztyén ember nem azt a Jézust ismeri, aki asztalokat borít fel. Sokkal inkább a „fájdalmak férfiát” látjuk magunk előtt. Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki!  (Ésa. 53,7.) Megalázta magát, és engedelmes lett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig! (Fil. 2,7.) Ezért ne is akadjunk el azon az indulaton, melyet itt leírt Máté, és a többi evangélista, hanem mind e mögött, valami sokkal értékesebbet láttasson meg a Szentlélek. Jézus félő szeretetét a szent ügy iránt. Az Isten tiszteletét, az istentisztelet tisztaságát gyalázták meg ezek a kereskedők, bazárosok. Ahol imádkozni lehetett bárkinek, ott ezt lehetetlenné tették. Az ISTENIMÁDÁST FELVÁLTOTTA A PÉNZIMÁDÁS! Jézus ezért lépett fel olyan keményen. Másképpen nem történhetett volna meg, ami ezután következett.

Kedves Testvéreim! Mit jelent nekünk az ISTEN HÁZA? Most, a karantén idején zárva voltak templomaink. Még jó, hogy a technika eljuttatta az Igét istentiszteleten keresztül a családokhoz, magános személyekhez. Mégis milyen hála volt az én szívemben is, hogy pünkösd ünnepén már a templomban úrvacsorázhattunk. Megnyílt az Atya házának ajtaja. Ott tehettük le bűneinket, mint ahogy a tékozló fiú is vallott, amikor hazaért: Nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezz! (Luk.15,18.) A jeruzsálemi templomban nem akkor kezdődött a „rendkívüli helyzet”, amikor Jézus odament rendet csinálni, hanem sokkal előbb. A felfordulást a bűn okozta. De, ahova Jézus bemegy, onnan a bűnnek távoznia kell. Ez a csere, ez a fordulat mindig felfordulással jár.

  1. Gyermekek és csecsemők szájából szereztél magadnak dicséretet! Jézus messiási próféciáját töltötte be, amikor a templomot megtisztította. Most már lehetett jönni pogánynak, bárkinek imádkozni. De jöttek a betegek is, vakok, sánták, akiket meggyógyított. Gyermekek is megjelentek, akik Hozsannát kiáltottak. Kérték a segítséget Jézustól. Hittel, gyermeki szívvel áldották Őt. Milyen csodálatosan értékes lehetett mindaz, ami azon a napon történt? Szamárháton jött az Úr Jézus Jeruzsálembe, az alázatosság jelén. A prófécia beteljesedett. A templom megtisztult. A gyermekek dicsőítették, a főpapok és írástudók pedig haragra lobbantak. Mindez úgy együtt. Ahol az Úr munkálkodik, ott az ellenség, a Sátán is minden cselt bevet, hogy keresztbe tegyen.

Ha jól belegondolunk az egész virágvasárnapi eseménysorozatba, minden Isten terve szerint történt. És nem az számít, hogy igavonó állaton érkezett Jézus, hanem az, hogy mit hozott. A TISZTULÁST! A templom újbóli felszentelését. Hiszen a gyógyítás és gyermeki magasztalás is hiteles pecsét volt erre. Jézus Krisztus vére megtisztít minket minden bűntől! (I. Ján. 1,7.)

Kedves Testvérek! Megint egy „mustármagos” emlékemet írom le. Az Általános Iskola tanulói a heti tanulást mindig áhítattal kezdték. A békásmegyeri-ófalu katolikus templomába jöttek a diákok. Mi lelkészek felváltva végeztük a szolgálatokat. Emlékezetes maradt bennem, amikor a sok gyerek hangosan mondta az Úr imádságát. Még mindig a fülemben cseng a tiszta gyermekhang. Mert Tied az ország, a hatalom, és a dicsőség mindörökké! Ámen. (Máté 6,13.) Jézus nem véletlenül mondta: Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába!  (Máté 18,3.)

3.Otthagyta őket, kiment a városból! Milyen szomorú valóság ez. A haragra lobbant előkelőséggel most nem szállt vitába az Úr. Döbbenetes dolog történt, ami sokkal elgondolkoztatóbb. Szó nélkül elment Betániába. Így is mondhatnánk. Kiment az életükből. Heródes királynak sem mondott egy szót sem, amikor nagypéntek reggelén a vádolók odavitték, hogy mondjon ítéletet felette. Az mutatványt várt az Úrtól, de semmit sem kapott. Csodát sem. Lejárt az idő!

Kedves Testvérek! Mai Igénk utolsó mondatát is tudatosan íratta le a Szentlélek Máté evangélistával. Hogy mi, akik ma olvassuk az üzenetet, értsünk belőle. Hogy soha ne történjék meg az, ami akkor ott a jeruzsálemi templomnál történt. Hogy keménységünk, kételkedésünk, közömbösségünk miatt elhagyjon minket. Mentsen meg attól a mindenható Isten, hogy kimenjen az életünkből Jézus. Vagy, hogy kizárjuk mi magunk Őt. Mert ha ez történik, és nincs hozsanna, segíts most kiáltás, akkor bármink, bárkink lehet, mégis kárhozatosan egyedül maradunk. Ez pedig maga a pokol!

Ajánlott ének. 61. zsoltár versei                                 Szeretettel. Deák Zoli (bácsi)

 

 

 

   

Szerző: Battyányi  2020.07.14. 19:20 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr7216006150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása