20190914_145904.jpgBűnbánati áhítat - 2020. május 27.
Textus: Máté 9,1-8. - A Bibliaolvasó kalauz napi újszövetségi Igéje:
Jézus meggyógyítja a bénát

 Jézus hajóra szállva átkelt, és elment a maga városába. És íme, vittek Hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: Bízzál fiam, megbocsáttattak bűneid. Erre néhány írástudó így szólt egymás között: Ez Istent káromolja. Jézus pedig, mivel ismerte gondolataikat, ezt mondta: Miért gondoltok gonoszt szívetekben?  Ugyan mi könnyebb, ezt mondani: Megbocsáttattak bűneid! -  Vagy ezt mondani: Kelj fel, és járj? Hogy pedig meglássátok, hogy az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön: Kelj fel,  -  így szólt ekkor a bénához  -,  vedd az ágyadat, és menj haza! Az pedig felkelt, és hazament. Amikor a sokaság ezt meglátta, félelem fogta el őket, és dicsőítették Istent, Aki ilyen hatalmat adott az embereknek.

Kedves Testvérek! Tegnapi Igénkben azt olvastuk, hogy a gadaraiak azt kérték Jézustól, hogy menjen el tőlük. Milyen szomorú, amikor Jézusnak hátat fordítanak az emberek. De ahogy a hajó újra visszatért a keleti oldalra, hamarosan vittek Hozzá egy bénát, és kérték, hogy gyógyítsa meg. Az Úr először a lelkét tette rendbe. Ez a jézusi csoda sokak számára érthetetlen, sőt megbotránkoztató volt. Jézus elbeszélgetett mindeközben a jelenlévőkkel. Azután testi betegségéből is meggyógyította a bénát, és saját lábán, egészségesen mehetett haza. Két gondolatot szeretnék kiemelni és erősen aláhúzni mai Igénkből, és ezek legyenek mindnyájunk számára tanulságosak, és hitünket erősítők.

1.Jézus látta hitüket…! Az igazi hit kézzelfogható, gyakorlati valóság! Néhányan vittek Jézushoz hordágyon egy béna embert. Így írta az Ige: Amikor Jézus látta hitüket! Az igazi, élő hitet látni lehet. A hit nemcsak egy belső rajongás Isten felé, nem lelki élvezet csupán, hogy az Övé lehetek, hanem tetten érhető valóság. A belső szobára természetesen szükség van. És azokra az alkalmakra is, ahol közösen lehetünk hallgatói az Úr kijelentésének. Ott lehet igazán feltöltődni. A dicsőítés sem maradhat el senki életéből! Mindez hozzátartozik a hívő élethez. De a hitet láttatni is kell. Nem hivalkodva, magunkat mutogatva, mint ahogyan tették ezt, és teszik ma is a mindenkori farizeusok, hanem csendesen, egyszerűen, emberségesen. Mégis, hogyan? Ahogy itt a történetben is láttuk. Abban a gondos igyekezetben, amivel mindenáron segíteni akartak egy szenvedő embertársukon barátai. Miből látszik tehát az, hogy hisz valaki Jézusban? A szeretet valamilyen konkrét cselekedetéből! Aki úgy teszi a jót, hogy nem vár viszonzást. Aki Istennek való engedelmességet lát abban, ha elesett felebarátját felsegíti. Aki adja a pohár vizet a szomjazónak. Ahogy az Ige beszél erről, a közeli napokban olvashattuk is: Minden jó fa jó gyümölcsöt terem! Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket! (Máté 7,17 és 20.) Vagy ahogy máshol mondta Jézus: Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és én rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és megmaradjon a ti gyümölcsöt….! Ezeket azért parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást! (Ján. 15,16-17.) Akik ilyen lelkülettel élnek, azok mindent elkövetnek, időt nem sajnálnak, saját bajukat háttérbe helyezik csak azért, hogy segíthessenek. Ebben a magatartásban válik láthatóvá a hit. Ez az életvitel az Isten tisztelete, és az emberszeretet egysége!  Talán a közelünkben is élnek ilyen emberek, testvéreim?! Lehet, hogy még a házból sem kell kimenni, hogy megtaláljuk őket. Legyen jó szemünk, és szerető szívünk a segítségnyújtásra.

2.Megbocsáttattak bűneid! Igen nagy jelentősége van életünkben a hitből való hálaadás gyümölcseinek. Ezt Jakab apostol is aláhúzta levelében, amikor ezt írta: Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül. (Jakab 2,26.) De még van ennél fontosabb is! Ez pedig az, hogy az Úr Jézus először a lelket tegye rendbe, gyógyítsa meg. Ő a bajok gyökerénél kezdte a gyógyítást. Ezt a sorrendet nehezen érti meg az ember. Ezek a segítők, „mentősök” is csalódhattak az első pillanatban, amikor nagy nehezen odaértek az Áldott Orvos elé, és nem a talpra-állítás csodálatos mondatát hallották, hanem először a bűnbocsánatról beszélt Jézus. Mert Ő tudta igazán, hogy ezt kell tennie. Feloldotta, megtisztította bűneitől. És utána már nyugodtan mondhatta: Kelj fel, vedd az ágyadat és menj haza!

Kedves Testvéreim! A bűnbocsánat a legszükségesebb és legértékesebb ajándék, amit kaphat az ember. A többi mind, az ráadás. Ahogy Jézus mondta: De keressétek először az Ő országát és igazságát, és ezek is mind megadatnak nektek! (Máté 6,33.) Ha közvéleménykutatást végeznének az emberek között, és azt kérdeznék: Mi a legfontosabb egy ember életében? Ezer féle választ adnának. Nem tudom, hány ezrelék, vagy százezrelék tenné az első helyre a bűnbocsánat ajándékát? Pedig Jézus Krisztus ezért jött le a földre emberként. Ezért áldozta fel az életét. E nélkül a megkegyelmezettség nélkül bénák vagyunk, mint a történetben szereplő ember. Jézus bűnbocsánata nélkül szaladva is lemerevedett, tehetetlenségre ítéltek vagyunk. Programokat lehet csinálni, ha nem szól bele a vírus, de amíg nem tudatosodik bennünk, hogy Jézus azért jött, hogy megkeresse az elveszetteket, addig nem lehet teljes békességünk, örömünk. A hálaadás gyümölcsei is ízetlenek maradnak. Egy-egy úrvacsoraosztás alkalmával, amikor a bűnbocsánat hirdetésnél mondom az Igét: Jézus Krisztus vére megtisztít minket minden bűntől! (I. János 1,7.) Melegség fut rajtam keresztül. Megadta az Úr újra, most is, a bűnbocsánat ajándékát,  -  ezt élem át. Szólt az Úr és az Ő szava lehetett számomra is ír, s gyógyító erő. Jézus Krisztus hatalma, újjászülő kegyelme elevenítette meg az életemet. Ugyanezt élheti át mindenki, aki alázatos, kitárulkozó, gyógyulni akaró lelkülettel közeledik az élet Urához.

Nagy ajándék, ha látható a hitünk. Ha mások észreveszik, és nem mi dicsekszünk vele, mintha a mi érdemünk lenne. De még nagyobb ajándék, és ezt kegyelemnek hívják, hogy Isten megbocsátotta bűneinket Krisztus érdeméért! Ezzel a boldog tudattal készüljünk most pünkösdkor is az Úr asztala elé!

Ajánlott énekek: 512. és 396. dicséret versei              Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

Szerző: Battyányi  2020.05.27. 01:43 Szólj hozzá!

Címkék: templom református evangélizáció gyülekezeti kirándulás Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr8315718884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása