20190704_202238.jpgTextus. Máté 8,23-34
2020. május 26 - A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:
Jézus lecsendesíti a tengert!

Amikor beszállt a hajóba (Jézus), követték Őt tanítványai. És íme, nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt. Tanítványai odamentek Hozzá, felébresztették, és ezt mondták: Uram, ments meg minket, elveszünk! De Ő így szólt hozzájuk: Mit féltek, kishitűek? Majd felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és egészen csendes lett a tenger. Az emberek pedig elcsodálkoztak, és ezt mondták: ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek Neki?

Jézus meggyógyít két gadarai megszállottat!

Amikor a túlsó partra, a gadaraiak földjére ért, két megszállott ment elé, akik a sírboltból jöttek elő, és nagyon veszélyesek voltak, annyira, hogy senki sem tudott miattuk végig menni azon az úton. És egyszerre felkiáltottak. Mi közöd hozzánk, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt kínozz minket? Tőlük távolabbra volt egy legelésző disznónyáj, azért ezt kérték Tőle az ördögök: Ha kiűzöl minket, küldj a disznónyájba. Ő pedig ezt mondta nekik: Menjetek! Akkor azok előjöttek, és belementek a disznókba. És íme, a szakadékon át a tengerbe zuhant az egész nyáj, és beleveszett a vízbe. A pásztorok pedig elfutottak, bementek a városba, és elhíreszteltek mindent, azt is, ami a megszállottakkal történt. Akkor azután az egész város kiment Jézus elé, és amikor meglátták, kérték, hogy távozzék el határukból.

Kedves Testvérek! Pünkösd hetébe léptünk. Most három alkalommal „bűnbánati áhítat” cím alatt olvashatjuk azokat a gondolatokat, melyeket Isten Szentlelke által az Ige kijelent számunkra. Pünkösdvasárnap pedig úrvacsorával is élhetünk, már a közösségben, a templomban. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a szigorú karantén állapot. A bibliaórai alkalmakat is hamarosan megtarthatjuk. Együtt lehetünk. Ezeket a mostanság leírt gondolatokat el lehet ismét mondani „élő szóban”. Azoktól a testvérektől viszont el kell köszönni, akik különböző okok miatt nem jöhetnek a közösségbe. Keressék a lehetőséget lelkük erősítésére a rádió, TV, internet segítségével. Hála legyen Istennek, sok „táplálékot” biztosít az Úr. De most nézzük az üzenetet, mit mond személy szerint neked/nekem a Szentlélek?

1.Ő pedig aludt! Az evangéliumok arról tájékoztatnak bennünket, hogy az Úr Jézus három éven át, szakadatlanul tanított, gyógyított, hirdette az Isten országát, és kérte az embereket, hogy térjenek meg Istenhez. Nem kímélte magát, nem volt soha zárva az ajtaja. Nem volt hivatalos órája. Éjjel is fogadta a Hozzá közeledőt. Nem csoda hát, hogy egy alkalommal, amikor a galileai tengeren ment hajójuk a másik part felé, Ő elaludt. Nagyon fáradt lehetett.  Ugyanakkor, nagy vihar támadt, és a tanítványok nem bírtak a természeti erőkkel. Pánikba estek. Megijedtek. A nyugodtan alvó Jézust felébresztették, és kérték a segítségét. Jézus pedig hitüket kérte számon. Mit féltek kishitűek? Még most sem ismertek igazán? Még mindig nem tudjátok, hogy ki vagyok én?  Majd parancsolt a tengernek, a szeleknek, és egyszerre csend lett. Az emberek csodálatát váltotta ki mindaz, amit láttak és megtapasztaltak. Nagy hatalmú ez az Úr!

Testvéreim! Az élet hajójában töltjük földi időnket. És ebben vannak időszakok, amikor minden kedves, sikeres. Lehet gyönyörködni a naplementében, a családi összetartozásban, áldások sokaságában. De vannak nehéz órák, hónapok, esetleg évek is, amikor ezt a vihar-állapotot éli át az ember És ez érvényes minden emberre. Kérdés az, hogy a tanítvány, a hívő ember, te, vagy én hogyan éljük meg a „hajóban” eltöltött időt?!? Tudjuk-e, hogy a túlsó parton,   -  amely felé tart élethajónk   -  két hajóállomás van. Az egyik az üdvösség állomása, a másik a kárhozaté. Melyik kikötő felé evezünk? Nagyon fontos, hogy a hajónkban ott legyen Jézus. Csak így lehet a viharokat átvészelni békességben. Még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy alszik, és nem figyel reánk. Mint most ennél a nagy járványnál is. Sajnos sokan mondták is: Hol van Isten? Alszik? Lehet Hozzá kiáltani. Van hatalma lecsendesíteni a tengert, megszüntetni a bajt. Nem csodálkozni kell az Ő hatalmán, erején és szeretetén, hanem alázatos szívvel elfogadni azt.

  1. Mi közünk hozzád Isten Fia? A másik történet a gadarénusok földjén történt. Két ördögtől megszállott embert gyógyított meg az áldott Orvos. A bűn erejének megszállottságában élők fájdalmas kiáltása ez: Mi közünk Hozzád…? Nekik valóban nincs közük Jézushoz. De Jézusnak van köze hozzájuk! Ez az evangélium. És meggyógyítja a beteg embereket, kiűzi belőlük az ördögöket.

Aki ezt a csodát már átélte, annak feladata lesz, hogy elmondja: Jézusnak van köze hozzád testvérem! Ahogyan vitték a húsvéti örömhírt az asszonyok Jézus feltámadásáról, úgy kell vinni, elmondani másoknak, sokaknak, hogy Jézus szeret téged és meg akar gyógyítani minden nyomorúságtól, Ha a bűn még fogva tart, akkor is VAN SZABADULÁS! Ahogy a gadaraiakat meggyógyította, úgy mindenkinek lehet esélye. Ezen belül felvállalja gondjainkat, segít hordani terheinket. Ha hűtlenek vagyunk, Ő hű marad….! (II.Tim. 2,13.)

  1. Kérték, hogy távozzék el…! Milyen szomorú, hogy a túlsó parton azt kérték a városbeliek Jézustól, hogy menjen el tőlük. Nem a két gyógyult emberért adtak hálát Istennek, hanem a disznóikat sajnálták. Nekik nem az volt a fontos, hogy ezután nem kell rettegniük a megszállottak zaklatásaitól. A saját hasznuk úszott el. Csak ennyit láttak mind abból, amit történt ott a tenger mellett. A bűnöktől, ördögtől megszabadító Úr nem kellett nekik.

Sajnos, ilyen az ember. A sajátját sajnálja, az igazi értéket pedig nem becsüli, sőt elutasítja. Ma is tesz csodákat a Mindenható. Kijelenti önmagát ezer formában, hogy észrevegyék/észrevegyük. De ha nem az jön be, amit szeretnénk, amit mi kérünk, akkor jobb, ha elmegy. Ne legyen ez így!

A Szentlélek kitöltetésére emlékezünk most pünkösdkor. Kérjük a magunk számára is a Szentlélek erejét, áldását. Soha ne tartozzunk azok közé, akik távozását, és nem eljövetelét kérik.

Ajánlott énekek: 370. és 463. dicséret versei              Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)  

Szerző: Battyányi  2020.05.27. 01:21 Szólj hozzá!

Címkék: templom református pünkösd evangélizáció Csillaghegy Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr8115718878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása