20200331_090834.jpgBibliaóra - 2020. június 24.

Textus. Máté 15,29-39.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Jézus azután eltávozott onnan, elment a Galileai tenger mellé, felment a hegyre, és ott leült. Nagy sokaság ment oda Hozzá, és bénákat, nyomorékokat, vakokat, némákat és sok más beteget vittek magukkal. Ezeket Jézus lába elé tették, és Ő meggyógyította őket. A sokaság pedig csodálkozott, amikor látta, hogy a némák beszélnek, a nyomorékok épek lesznek, a sánták járnak, a vakok pedig látnak, és dicsőítette Izrael Istenét. Jézus ekkor odahívta tanítványait, és így szólt: Szánakozom a sokaságon, mert már három napja vannak velem, és nincs mit enniük, éhesen pedig nem akarom őket útnak engedni, nehogy kidőljenek útközben. Tanítványai így válaszoltak: Honnan volna a pusztában annyi kenyerünk, hogy jóllakassunk ekkora sokaságot? Jézus megkérdezte tőlük: Hány kenyeretek van? Ők így feleltek: Hét, és valami kevés halunk. Erre megparancsolta a sokaságnak, hogy telepedjenek le a földre, azután vette a hét kenyeret, és a halakat, hálát adott, megtörte, és a tanítványoknak adta, a tanítványok pedig a sokaságnak. Mindnyájan ettek, és jóllaktak, azután összeszedték a maradék darabokat hét tele kosárral. Négyezer férfi volt, aki evett, az asszonyokon és gyerekeken kívül. Ezek után elbocsátotta a sokaságot, beszállt a hajóba, és lement Magadan vidékére.

Kedves Testvérek!

Többek késérére folytatjuk a közös elmélyülést Isten Igéje mellett. Amíg nem nyitja ki az Úr teljesen a templom kapuját, hogy a bibliaórákon is együtt lehessünk, addig a kapott üzenetet mindenki a maga csendességében élheti meg. Kérem a Szentlélek segítségét, adjon bölcsességet, hogy amit általam küld kinek-kinek Jézus Krisztus, azt vegye és fogadja Isten bátorító, vigasztaló, megújító, hitet erősítő, vagy hitet ébresztő szavaként. Mindig mondjunk egy fohászt, mielőtt elmélyülünk a leírtakban.

1.Ő meggyógyította őket! Mai üzenetünk első nagy öröme és hálája, hogy Jézus meggyógyította azokat, akiket Hozzá vittek. Olyan sokszor hallottuk már ezeket a csodadolgokat. Sajnos, annyira ismerősök ezek a JÉZUSTETTEK, hogy átfutunk rajtuk. Pedig, ha belegondolunk, hogy micsoda öröm lehetett annak a némának és szeretteinek, hogy beszélni tud, aki eddig csak a kezével kommunikált.  El tudja mondani, hogy mit érez a szívében. Hogy érthetően, szavakkal is dicsérni tudja Istent! Vagy a csonkák, bénák, sánták. Tudnak dolgozni. A másikat átölelni. Nincsenek kiszolgáltatva többé senkinek. Szabad emberek lettek. A vakok pedig látnak! Nem kell örökös sötétségben élniük. Lett nappaluk és éjszakájuk. A botorkálás időszakának vége. Gyönyörködhettek Isten csodálatos világának. Közös volt ott az öröm, a hála, Isten dicsőítése. Átélték, megtapasztalták Jézus Krisztus hatalmát és erejét.

Testvéreim! A Biblia egésze arról beszél, hogy az első bűn következtében az ember erre a némaságra, bénaságra, sántaságra és vakságra született. Kicsi gyermekeinket olyan „tisztának” látjuk, pedig igaz, amit Dávid vallott Istennek: Lásd én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem! (Zsolt.51,7.) A kicsi oroszlánkölyök is milyen aranyos. Lehet simogatni. Még a tenyeréből is etetheti az ember. De magában hordozza a ragadozó, vad természetét.  A laodiceai gyülekezetnek ezt íratta Jézus Jánossal: De nem tudod, hogy te vagy a nyomorult, a szánalmas, és a szegény, a vak és a mezítelen! (Jel. 3,17.) Az Úr ezt a diagnózist állapítja meg ma is. Amíg nem történik meg a „gyógyítás”, a megtérés, az újjászületés, addig kiszolgáltatottak vagyunk. Ahogy egyik énekünk mondja: „A bűn szolgája gyáva rab, a Krisztusé szabad!” (467. dics,) De, ha már könyörült az Áldott Orvos, és mozog a kéz, a láb, ha nincs többé némaság, hanem szól a száj, és láthatja az ember a bajbajutottat, a segítségre szorulót, siet is könnyet törölni, sebeket bekötni, akkor már nem marad el a dicsőítés. Tegyük mi is ezt, mert mindez a hívő ember számára feladat és küldetés.  Ebben a történetben is példát mutat erre Megváltónk, Jézus Krisztusunk.

2,Szánakozom a sokaságon…nehogy kidőljenek útközben! Mit érzünk ki ebből a címből, mondatból, amit itt olvastunk most? Azt, hogy Jézus Krisztus a mi egész életünk MEGVÁLTÓJA, és minden dolgunkra figyel. Ezért megnyugodhat a mi sok mindenért háborgó szívünk. Jézus szeretete átöleli minden gondunkat. Felzaklatott a járvány ismeretlensége és pusztítása. Aggódtunk/aggódunk nagyon sok mindenért, ami velünk, körülöttünk történik. Nehezen találjuk meg a békét, biztonságot szívünkben. Pedig csak jobban oda kellene bíznunk magunkat kegyelmes Urunkra. Mi is történt ott a hegyen, miután imádkozott? Jött a sokaság betegekkel. Jézus evangelizált, hirdette a megtérés evangéliumát. Aztán diakóniát gyakorolt, gyógyított. Emberek gyógyultak testükben, és újultak meg lelkükben. Mehetnének már haza három napi együttlét után, de Jézus nem akarja, hogy valaki is kidőljön az úton. És ekkor csodát tett, 4000 férfit, asszonyokat és gyermekeket jóllakatott. Az egész emberre, testére, lelkére gondja van az Úrnak! Érdemes ilyen Gazdára hagyatkozni. A Csendes Percek című kis könyvecskében, ma reggel az alábbi üzenetet kaptam, melyet megosztok Veletek Testvéreim. Az Ige ez volt: Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. És az Isten békessége….meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Jézus Krisztusban! (Fil.4,6-7.) Kiemelek néhány mondatot a magyarázatból: „…Én is sokszor aggódom. Gyakran a legrosszabbtól tartok. Aggódom, hogy sohasem lesz elég erőm legyőzni a bűnöket…, céljaim sohasem teljesednek be. Egy hatalmas lelki fegyverhez folyamodhatok, az imához. Imáim ereje messze túlmutat a sajátomon. Isten mennyei erővel tölti el elmémet és szívemet. Az imádságban megpihenhetek. Békével ajándékoz meg!” (Eddig az idézet válogatása)

Testvéreim! Jó kezekben lehetünk. Nemcsak szánakozik, hanem megszán az Úr!

Ajánlott énekek: 66. zsolt. 1, és 269. dics. versei.    Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2020.06.23. 20:27 Szólj hozzá!

Címkék: református Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9515911884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása