k_hid_20200622_153234.jpgBibliaóra

  1. július 8.Textus: Máté 19,16-26.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

A gazdag ifjú

Odament Hozzá (Jézushoz) valaki, és ezt kérdezte: Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Ő így válaszolt neki: Miért kérdezel engem a jóról? Csak egy van, aki jó. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat. Az megkérdezte: Melyeket? Jézus így felelt: Ezeket: ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, tiszteld atyádat és anyádat, és szeresd felebarátodat, mint magadat! Az ifjú erre azt mondta: Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem? Jézus így szólt hozzá: Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben. Aztán jöjj, és köves engem. Amikor meghallotta az ifjú ezt a beszédet, elszomorodva távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy be az Isten országába. Sőt azt is mondom nektek: Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni. Amikor meghallották ezt a tanítványok, nagyon megdöbbentek, és így szóltak: Akkor ki üdvözülhet? Jézus rájuk tekintett és ezt mondta nekik: Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges!

Kedves Testvérek! Most egy ismertebb történetet adott elénk Isten olvasmányul.  Ezen keresztül akar tanítani, nevelni, hitet ébreszteni szívünkben, vagy erősíteni azt. Sajnos legtöbbször az marad meg az emberben, ha végig olvassa ezt a párbeszédet Jézus és egy fiatalember között, hogy a gazdagok nem jutnak be a mennyországba. De ez rám/ránk nem vonatkozik, mert nem vagyok/vagyunk olyan gazdagok. Az Ige mindig mindenkinek szól, alázat és elmélyülés kell hozzá, és akkor a Szentlélek személyes üzenetet ajándékoz az olvasónak. Tegyük ezt mi is!

1.Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Elgondolkoztatott ez a szép kérdés. Volt egy fiatalember, akit érdekelt az üdvössége. A legjobb helyen kérdezett. Jézusnál, Aki mennynek és földnek Ura. A Mester megszólítás a tiszteletadás kifejezése, de nem a mély meghajlás alázata. Van benne valami olyan „öntudat”, hogy ő a legjobb úton halad erkölcsben, tisztaságban, a parancsolatok megtartásában az örök élet felé. Jézustól azt várja, hogy jó cselekedeteire üsse rá a pecsétet, mint RABBI, és akkor kipipálhatja ezt is: Az örök élet is az enyém!

Valóban örvendetes az, hogy egy ifjú érdeklődött az örök élet felől. Sajnos nem jellemző ez fiataljainkra, de még az öregjeinkre sem. Sokkal inkább a világ dolgai azok, amik lekötik a figyelmet. A halált követő időre kevesen gondolnak. Sőt, elhessegetik az emberek ezt a témát, ha valahol előjön. Pedig ezt a kérdést mindenkinek meg kellene hallania, és minél előbb felelni is rá: Hogy állsz az üdvösségeddel? Ezt nemcsak evangélizációk alkalmával lehetne feltenni a jelenlévőknek, hanem mindig. Most a járvány terhe is megálljt parancsolt. Nézz magadba! Te is közte lehettél volna annak a közel 600 magyarnak, akiket elvitt az ismeretlen kór. Az Úr Jézus mindent megtett, hogy „elnyerjük” az örök életet. Ezt nekünk „csak” hittel lehet fogadnunk. Ez az, amit Pál apostol így írt le: Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez. Nem cselekedetekért, hogy senki ne dicsekedjék! (Ef. 2,8-9.) A gazdag ifjú itt tévedett nagyot.

2.Ha tökéletes akarsz lenni…! Már előbb, a HEGYI BESZÉD tanításában elhangzott az a mondat, hogy: Legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes! (Máté 5,48.) Ez a teljesség fogalma, mely az Úr Isten kizárólagos tulajdonsága. Jézus mégis ezt mondta ennek a gazdag embernek az örökélet kérdésében, hogy szabaduljon meg az akadályoktól, a sok pénztől, földi vagyontól, mert ez zárja el az utat, ez tenné lehetetlenné őt a teljes odaszántságban, Jézus engedelmes követésében.

Azt a tanulságot vonhatjuk le ebből a magunk számára, hogyha igazán akarjuk Urunkat követni, akkor le kell tenni olyan dolgokat, amik akadályként ott vannak Jézus és mi közöttünk. A nagy EGOT, a főnöki széket, a „jobban tudom” „nekem van igazam” lelkületet. Vagy ahogy az Ige tanít: Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára! (Luk.9,62.) Ez mind azt jelenti, ha valóban az Úr mellett döntöttünk, akkor nem részlegesen leszünk elkötelezettek, és nem félig-meddig járunk Vele, hanem teljes odaadottsággal. És ez már a „tökéletesség” (lenne)! Kérjük alázatosan, hogy segítsen ebben az Úr!

3.De Istennél minden lehetséges! Miután szomorúan, lehorgasztott fejjel elment a gazdag ifjú, mert nem tudta magát teljesen átadni Jézusnak, a tanítványok megrendültek. Félve kérdezhették: Akkor ki üdvözülhet? Ez nyomta a szívüket. Az Úr pedig mondta az evangéliumot, a jó hírt. Az Isten szeretete mindent felül ír. Az ember mindent elrontott, rendbe kellett tenni a megváltást.

Drága Testvéreim! Valóban bezárult az Éden kert kapuja, amikor Ádám és Éva elkövette a bűnt, és engedetlen lett. Azóta bárki, bárhogyan erőlködik, igyekszik, vezekel, nem nyílik meg az örök élet kapuja. Embereknél ez lehetetlen! És ez szól mindenkinek. Szegénynek éppen úgy, mint a gazdagnak. Nemcsak a gazdagság a kizáró ok! Híres és hírhedt embereknek. Tudósnak, államférfinak, az egyszerű pórnépnek. Neked és nekem. De ahogy a kizártság mindenkié, ugyanúgy az evangélium is az. Az üdvösségbe való bemenetelnél a mindent lehetségessé tevő kegyelem alázatos és boldog elfogadása az egyetlen lehetőség az üdvösségre. Igen, mindenki kívül maradna, mert: A bűn zsoldja a halál! De: Az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban! (Róma 6,23.) Egyedül Ő tudja megláttatni velünk rászorultságunkat, szívünk büszkeségét, az akadályokat, minden bűnünket. LEHET HOZZÁ MENNI, mert: Amint vagyok, nincs semmi gát, kegyelmed mit ne törne át! Hadd bízza lelkem Rád magát: Fogadj el Jézusom! Hálával és köszönettel énekeljük, imádkozzuk ezt az éneket!

Ajánlott ének: 460. dicséret versei                            Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

 

Szerző: Battyányi  2020.07.08. 09:23 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr5515988528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása