20200725_184102.jpgBibliaóra 2020. július 29.

Textus: Máté 24,23-51.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Az Emberfia eljövetele

Akkor, ha valaki ezt mondja nektek: Íme itt a Krisztus, vagy ott, ne higgyétek! Mert hamis krisztusok és hamis próféták állnak majd elő, jeleket és csodákat tesznek, hogy megtévesszék   -   ha lehet  -  a választottakat is. Íme, előre megmondtam nektek! Ha tehát azt mondják nektek: Íme a pusztában van, ne menjetek ki! Íme, a belső szobákban, ne higgyétek! Mint ahogy a villámlás keletről támad, és ellátszik nyugatig, úgy lesz az Emberfiának az eljövetele is. Ahol a dög, oda gyűlnek a saskeselyűk.  Ama napok nyomorúsága után pedig a nap elsötétedik, a hold nem fénylik, a csillagok lehullanak az égről, és az egek erői megrendülnek. És akkor feltűnik az Emberfiának jele az égen, akkor jajgat a föld minden népe, és meglátják az Emberfiát eljönni az ég felhőin nagy hatalommal és dicsőséggel. És elküldi angyalait nagy harsonaszóval, akik összegyűjtik az Ő választottait a négy égtáj felől, az ég egyik sarkától a másik sarkáig. Tanuljátok meg a fügefáról vett példázatot: amikor már zsendül az ága, és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor mindezt látjátok, tudjátok meg, hogy közel van Ő, az ajtó előtt áll. Bizony mondom néktek, hogy nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik. Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el. Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem ismeri. Sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül. Ahogyan Noé napjaiban történt úgy lesz az Emberfia eljövetele is. Mert mint azokban a napokban, az özönvíz előtt, ettek ittak, nősültek és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Noé bement a bárkába, semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem ragadta, úgy lesz az Emberfiának eljövetele is. Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik. Két asszony őröl a kézimalommal: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik. Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok! Azt pedig jegyezzétek meg: Ha tudná a ház ura, hogy melyik őrváltáskor jön a tolvaj, virrasztana, és nem engedné, hogy betörjön a házába. Ezért legyetek ti is készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!

Az okos és a gonosz szolga

Ki tehát a hű és okos szolga, akit azért rendelt szolgái fölé az úr, hogy kiadja nekik az eledelt idejében? Boldog az a szolga, akit ebben a munkában talál ura, amikor megjön! Bizony mondom néktek, hogy egész vagyona fölé fogja rendelni azt. De ha az a szolga gonoszul ezt mondja szívében: Késik az én uram, és szolgatársait verni kezdi, a részegekkel pedig együtt eszik és iszik: Megjön annak a szolgának ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyen nem is gondolja. Ketté vágatja, és a képmutatók sorsára juttatja: Ott lesz majd sírás, és fogcsikorgatás!

Kedves Testvéreim! Szép, hosszú Igét kaptunk mára. Jól átgondolva, imádkozva olvassuk. Ne az emberi fantáziánkat engedjük szabadjára Jézus visszajövetelével kapcsolatban, mert az tévútra vinne. A leglényege az, amit Ő itt mondott: Vissza fog jönni! Ahogy az APOSTOLI HITVALLÁSBAN imádkozzuk: Felment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján. Onnan jön el ítélni élőket és holtakat! Ez hitkérdés! Az Ő órája másként járt, mint az emberek órája, ezért a: Bizony mondom néktek, hogy nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik -  mondatot is, jól kell érteni!

1.Ahogyan a Noé napjaiban történt…! Milyen szép és szemléletes példát mondott Jézus visszajövetelével kapcsolatban. A vesztükbe rohanó emberek magatartása mennyire közömbös volt a Teremtő iránt Noé idejében. Nem kérdezősködtek, nem féltek, ahogy látták, amint építette a bárkát egy istenfélő ember és családja. Mindenki gúnyolódott, és csak legyintettek. Egy bolond becsavarodott Isten szavára,  -  mondták. Tervezték inkább a maguk jövőjét a Mindenható nélkül. Ment az élet a maga „rendjén”, a bűnben.  Ezért a „rendért” kellett jönnie az árvíznek. Noé pedig szorgalmasan dolgozott, Nem tett fel kérdéseket Istennek, hogy: Miért? Hogyan? Mikor? Hitt Isten szavának és dolgozott becsületesen. Szíve mélyén érezte, tudta, hogy a bárka elkészülte és az ítélet végrehajtása között összefüggésnek kell lennie. Mint ahogy volt is.

Hithősünk örök példa az Isten egyházának, és azon belül minden egyes hívő embernek. A világ nagyon el tud merülni a földi élet gondjaiban, vagy éppen örömeiben. Annyira, hogy elfeledkezik a jövőről. Sokszor még Isten gyermekét is fenyegeti ez a veszély. Úgy gondolom, hogy ez a világjárvány is egy ilyen nagy figyelmeztetés, megállj parancs, és vigyázzatok tehát, mert…! Ezért kaptuk most mi is ezt a tanítást, üzenetet. Noé engedelmessége követőket vonz maga mögé, hogy minél többen eljussanak a „bárkába”, a megtartatás örök otthonába.

2.Boldog az a szolga…! Az Úr Jézus úgy beszélt a boldog szolgáról, hogy az hű is, okos is. Gazdája elment, de nem feledkezett meg arról egy pillanatra sem, hogy az ő ura vissza fog jönni. Tudta, miért tette azt, amit tett. Örömöt jelentett neki a tisztességes munka, és örömöt szerzett vele másoknak is. A távolléte alatt úgy dolgozott, mintha el sem ment volna. Akiket rábízott az úr, azokról gondoskodott, minden munkáját becsületesen végezte el. Mindent szeretettel cselekedett. Jutalmat kapott ez a szolga, amikor rendet, tisztaságot, megelégedettséget, békességet látott a hazatérő gazda. Ez a jutalom a „felszabadítás” volt számára. Minden vagyona felett való rendelkezés. Micsoda különbség a két szolga között. Az egyik boldog, mert „tisztességet nyert”, a másik pedig „megsemmisült”. Eljátszotta azt a lehetőséget, melyet felkínált neki is ugyanúgy földi ura.

Kedves Testvéreim! Minden ember kapott a Gazdától feladatot. Te is, én is. Nem mindegy, hogy evilági ittlétünket miként éljük le. És most ne is azon meditáljunk, hogy a gonosz szolga hol rontotta el? Sokkal inkább a boldog szolga szabályai szerint éljünk. Nagy baj az, ha az ember csak akkor teszi oda magát a munkába, ha ott van a főnök. A feladatok mind különbözőek. Ez nem baj. Sőt, az egyik kiegészíti a másikat, vagy a tizediket is. A Krisztus teste tagokból áll. Kéz, láb, szem, stb. És a Fej, a Fő, Ő maga! A lényeg: Az Úr, a mi nagy Gazdánk azt akarja, hogy az élet egy-egy pontján, ahol vagyunk, Ő helyette, az Ő nevében, az Ő erejével, áldássá legyünk azok számára, akiket ránk bízott az Isten. Akkor élhetjük át igazán a BOLDOG SZOLGA állapotot. Ne csak a szánkkal, hanem a szívünkkel is imádkozzuk az ismert éneket: Már szolgád lettem Jézusom, Ki értem áldozál. Más Uram nincsen, jól tudom, mert bűnből kihozál! (467. dics.)

Ajánlott ének: 467. dicséret versei                             Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

  

 

 

Szerző: Battyányi  2020.07.28. 22:53 Szólj hozzá!

Címkék: Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr116081652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása