mre_cimer_szines_jpg_500x500_q85.jpgBibliaóra

  1. augusztus 26., Textus: Róma 8,31-39.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

A választottakat semmi sem szakíthatja el Isten szeretetétől

Mit mondjunk tehát erre? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk Vele együtt mindent? Ki vádolná Isten választottait? Isten, Aki megigazít? Ki ítélne kárhozatra? A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, Aki az Isten jobbján van és esedezik értünk? Mi választana el minket a Krisztus szeretetétől? Nyomorúság, szorongattatás, vagy üldözés, éhezés, vagy mezítelenség, veszedelem, vagy fegyver? Hiszen meg van írva: Teérted gyilkolnak minket egész nap, annyira becsülnek, mint vágójuhokat. De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, Aki szeret minket. Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban!

Kedves Testvéreim!

Tegnap egy nagyon csodálatos üzenetet olvashattunk: Azt pedig tudjuk, hogy akik az Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál! (Róma 8,28.) Isten megigazító kegyelme körül öleli az övéit. Követ el bűnt a megtért, hívő ember is, mert emberből van, de a gyógyulást, felmentést megkapja Krisztusától, ha bűnbánattal Hozzá megy. Biztos benne, hogy az Isten hűséges, és gyermekének vallja minden körülmények között. Amit pedig Ő cselekszik,   -  akármi legyen is az   -  azt engedelmesen elfogadja, és hiszi, hogy mindenből jót hoz elő a Mindenható. Ezért lehet lelki békessége mindenkor a hívő embernek.  Ezek után nézzük mai Igénket, milyen LELKI  KENYERET kínál nekünk a mi szerető Gazdánk?

1.Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Reformárus Egyházunk címerében ezt a feliratot olvassuk. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem jelszava is ez volt. Az első olvasásra, hallásra valami harci állapotot sugall az emberben, akinek ilyen „határozottsággal” kell a csatába indulni. Már pedig ez a mondat ennél sokkal többet jelent. Nem földi harcot kell vívni. Többet jelentett a római gyülekezetnek, akiknek szükségük volt arra, hogy erősítést kapjanak Pál levele által a hitben való megmaradásra és további épülésre. Isten szeretetét teszi a középpontba az apostol. Övéiért Ő maga száll síkra, és minden gazdagságát gyermekeinek, megváltottainak adja. Az ellenséges erők pedig magával az Úrral találják szemben önmagukat.

Szeretett Testvérek! A Heidelbergi Káté első feleletében arról vallunk, hogy: Testestől-lelkestől, életünkben és halálunkban, nem a magunkéi vagyunk, hanem a mi hűséges Megváltónknak vagyunk a tulajdonai! Isten Velünk van! Immánuel! Ezért nem kell félni senkitől és semmitől. A legjobb kezekben vagyunk! AZ ISTEN TENYERÉN! Le is írom ezt a kis versikét mindnyájunk lelki erősítésére: Életem ott van Isten tenyerén, azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom! Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is, mitől is félhetnék én, az Isten tenyerén!?! Jó tudni: Az Úr megvéd, és főként nem kárhoztat. Jusson eszünkbe ez az üzenet, ha bántanak, gúnyolnak, netalán üldöznek bennünket hitünkért. Mi lehetünk másnak ellenségei, de a hívő ember senkiben sem láthat ellenséget, csak legfeljebb ellenfelet. Őket pedig nem legyőzni kell, hanem meggyőzni Isten igazságáról szeretetben.

2.De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, Aki szeret minket! Pál apostol írt a gyülekezetnek a nehézségekről. Felsorolt néhány nehéz ügyet, amelynek ki van téve minden gyülekezet, és benne minden személy. A Sátán szerte jár, nem alszik. Keresi az alkalmat, hogy mikor, kit nyeljen el. Egyszer báránybőrbe bújva, szép ígéretekkel közelít, máskor keményen, durván lép a színre, hogy elnyelje a választottakat. Nyomorúság, szorongattatás, üldözés, éhség, fegyver! Lehet-e ilyen szorításból szabadulni?

Szeretett Testvérek! Tudjuk a történelemből, és ezt éljük át még napjainkban is, hogy bizony voltak bukások, elpártolások. A „világ” sokakat elvitt. Ezekért a testvéreinkért imádkoznunk kell, hogy visszataláljanak az ATYAI HÁZHOZ, mint ahogy a tékozló fiú is hazatért. Aki pedig szilárdan áll az egyetlen igaz Fundamentumon, aki Jézus Krisztusban él, annak a hívőnek nem árt semmiféle vihar, megpróbáltatás. Az Úr példája szerint: Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva! (Máté 7,24-25.) Harc a keresztyén élet, de nem a magunk erejéből győzünk, hanem „diadalmaskodunk az által, Aki szeret minket!”

3.Semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől! Milyen csodálatosan sorolta fel itt Pál apostol azokat az „elhúzó, szétszakító erőket”, melyek működnek a világban. Mindezek, embereket szakítanak el egymástól. Mindjárt a halállal kezdi. A legnagyobb és legutolsó ellenség a halál, ez gyötri meg legjobban az emberi szívet. Vannak is sokan, akiknek a szíven ütött seb, nem heged be soha.  De a többi akadály, gát, korlát is lehet választóvonal sokak életében. Ez pedig fájdalommal, lelki gyötrelemmel jár.

Drága Testvéreim! Olyan örömhírt olvasunk itt az Igében, amely először is hálát kell, hogy ébresszen szívünkben. NINCS ELSZAKADÁS! „Nincs semmi gát, kegyelme mit ne törne át! (460. dics.) Mint fentebb írtam: Az Isten tenyerében vagyunk! Úgy mondjuk ezt teológus nyelven, hogy üdvbizonyosságunk van. Nem a magunk két szép szeméért. nem is azért, mert „jóságunkért” megérdemeljük, hanem egyedül és kizárólagosan Jézus Krisztus haláláért és feltámadásáért. Ezért, ebből, ezután, fakadhat a gyümölcs életünkben!

Ajánlott ének: 225. dicséret versei                          Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

 

 

 

 

Szerző: Battyányi  2020.08.26. 10:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4716177584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása