20200920_122856.jpgBibliaóra - 2020. október 14.

Textus: I. Kor. 16.13-24.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Intések és buzdítások

Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek! Minden dolgotok szeretetben történjék! Kérlek titeket testvéreim: tudjátok Sztefanász házanépéről, hogy ők Akhája első termése, és a szentek szolgálatára szánták önmagukat: ti is engedelmeskedjetek az ilyeneknek, és mindazoknak, akik velük együtt szolgálnak és fáradoznak. Örülök Sztefanász, Fortunátusz és Akhaikosz megérkezésének, mert ők távollétetekben pótolnak majd benneteket. Mert felüdítették mind az én lelkemet, mind a tieteket. Becsüljétek meg tehát az ilyeneket!

Befejező üdvözletek

Köszöntenek titeket Ázsia gyülekezetei. Sokszor köszönt titeket az Úrban Akvila és Priszka a házuknál levő gyülekezettel együtt. Köszöntenek titeket a testvérek mindnyájan. Köszöntsétek egymást szent csókkal. Köszöntésemet saját kezemmel írom: Pál. Ha valaki nem szereti az Urat, legyen átkozott! Marana tha! Az Úr Jézus kegyelme veletek! Az én szeretetem mindnyájatokkal a Krisztus Jézusban! Ámen.

Szeretett Testvéreim! A korinthusiakhoz írt első levél olvasását a mai napon befejeztük. Sok örömteli és fájdalmas üzenetet kaptunk az elmúlt hetekben. Minden bizonnyal azokat a korinthusi hittestvéreket, akik először hallhatták a levél szövegét, még inkább megérintette a tartalom. Pál akkor még nem tudhatta, hogy levele Ige lesz, de a Szentlélek, Aki ihlette az Írást, Ő tudta. Az apostolnak mégis nagyon fontos volt, hogy most a levél végén még egyszer erre a legfőbb kegyelmi ajándékra, a kiváltképpen való útra mutasson rá. Mert ezek a befejező mondatok  -  egy kivétellel  -  az üdvözlésekkel, ölelésekkel együtt mind a szeretetről tanúskodtak. Márpedig minden levélíró és búcsúzkodó ember mindig arra törekszik, hogy valami olyan mondat, kérés, figyelmeztetés hangozzék el az elköszönés pillanatában, ami nagyon sokat jelent.

1.Vigyázzatok, álljatok meg a hitben! Minden dolgotok szeretetben történjék! Nem fenyegetett Pál senkit, amikor a „vigyázzatok” szót leírta. Sokkal inkább az éberségre, figyelésre hívta fel a figyelmet. Az ördög mindig szerte jár. Ezt írja a Biblia: Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el! (I. Péter 5,8.) A labilis korinthusiaknak is szükségük volt erre a figyelmeztetésre. A hitben megállni kérés azt jelentette, hogy nem elcsüggedni, belefáradni, hanem férfiasan felvenni a harcot minden kísértéssel és csábítással szemben. A szeretet, a szív pedig az a szivacs, ami beszívja az Istentől kapott ajándékot, és nem „érdemek szerint”, hanem kinek-kinek bőven adja szükség szerint. És mint az árok ásásnál, itt is az a csoda történik meg, hogy mennél többet veszünk el belőle, annál nagyobb lesz. Mert ez az Istentől kapott szeretett forrás nem apad ki, soha el nem múlik!

Kedves Testvérek! Igen, Ige lett a levél, melyet írt az apostol a gyülekezetnek. És mint Isten szavát, nekünk is nagyon komolyan kell vennünk. Vigyázzatok! Ez a szó országunkban több, mint egy fél éve olyan sokszor elhangzott, hogy már nem is figyelünk rá annyira. (Sajnos). De úgy gondolom, hogy más nyelven ugyanúgy hangzott ez az intés Földünk minden területén, hiszen a koronavírusra nagyon oda kell figyelni. De nekünk még többet jelent ezen túl is a VIGYÁZZATOK kérés. A lelkünk is egészen benne van. Teljes lényünk, természetünk. Az Úrral való szoros kapcsolatunk. Ebből következik Minden dolgotok szeretetben történjék! Itt most az kap hangsúlyt, hogy MINDEN DOLGOTOKBAN tudjatok szeretni. Ott van a baj sokszor, hogy a sok dolgunk miatt nem érünk rá szeretni. Erre-arra hivatkozunk és kifogásokat keresünk. Pedig a sok dolgunkhoz kell a szeretet!

2.Ha valaki nem szereti az Urat, legyen átkozott! Ezt a mondatot sokan nem értik, vagy félreértik. Az apostol őszinte önvizsgálatot kér és vár a korinthusi gyülekezet tagjaitól. Nem az ember feladata, hogy elítéljen valakit is. Ez az Úr dolga. De a befelé nézést mindenkinek magának kell megtenni, és feltenni a kérdést: Milyen a kapcsolatom az Úrral? És, ha bizonytalan az illető, ha tele van meghasonlással, akkor   -  Pál szerint  -  még „átok” alatt van. Az ádámi átok alatt. Az eredendő bűn fogságában. Nem élte át Krisztus felszabadító hatalmát. A sötét alagútból ki kell jönni, különben megvakul az ember. Isten gyermeke nem kárhoztathat senkit. Az Igében Pál is nagyon egymásmellé teszi a két rövid mondatot: Anathema sit! (Legyen átkozott!) és a Marana tha! (Eljön az Úr! vagy: Urunk, jövel!) Készen kell lenni Jézus visszajövetelére, akkor nem lesz átok és elítéltetés.

3.Az Úr Jézus kegyelme veletek! Értékes levelet írt az apostol a korinthusiaknak. Jöttek a búcsú szavai. Néhány munkatársat, hű testvért név szerint is említett. Ismerték egymást. Számíthattak egymásra. Tisztelettel szólt mindenkiről. Jó csapat voltak. A „szent csók” is hozzátartozott a hittestvérek és munkatársak köszöntéséhez. (Csak zárójelben mondom: Milyen álságos volt Júdás csókja, amikor Urát elárulta.) Sok örömteli és fájdalmas ügyet írt le Pál és helyezett a korinthusiak szívére. Amikor utolsó mondatában Jézus kegyelmére bízta őket, akkor arra a mindenre elégséges erőre gondolt, mely elfogadtatta azt a kemény igazságot, rendelkezéseket, melyet a levélben leírt. Itt a saját szeretetéről is vallást tett, és biztosította a gyülekezetet, hogy imádságban a szívében hordja őket. Azt jelentette ez, hogy a kemény szavak ellenére is szerette őket.

Szeretett Testvéreim! Ebből a befejező igei szakaszból milyen tanulságokat vonhatunk le? A.) Szeretni, megbecsülni, tisztelni a munkatársakat. Egyházban, munkahelyen, családban, politikában, mindenhol. Senkit sem magasról kezelni.  Valahogy úgy, ahogyan erről az apostol is írt. Mennyivel másabb lenne az élet, ha ilyen légkörben folyna életünk. B.) Az Úr kegyelmére bízni magunkat. Nem önerővel próbálni jobbnak lenni, mert az sajnos úgysem sikerülne. De van ígéretünk a segítségre, és ha alázattal elfogadjuk azt, akkor védettek és erősek leszünk. Jézus mondta: Elég neked az én kegyelmem…! (II. Kor. 12,9.) Ez a jó!

Ajánlott ének: 426. dicséret 4 verse                            Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2020.10.14. 12:14 Szólj hozzá!

Címkék: Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr3716238896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása