20180901_164912.jpgBibliaóra - 2021. január 6.

Textus: János ev. 4,19-26.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje

Jézus és a samáriai asszony

Az asszony ekkor így felelt: Uram, látom, hogy próféta vagy. A mi atyáink ezen a hegyen imádták az Istent, ti pedig azt mondjátok, hogy Jeruzsálemben van az a hely, ahol Istent imádni kell. Jézus így válaszolt: Higgy nekem asszony, hogy eljön az óra, amikor nem is ezen a hegyen, nem is Jeruzsálemben imádjátok az Atyát. Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi azt imádjuk, akit ismerünk, mert az üdvösség a zsidók közül támad. De eljön az óra, és az most van, amikor igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is azt kívánja, hogy ilyenek legyenek az Őt imádók. Az Isten Lélek, és akik imádják Őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk. Az asszony így felelt: Tudom, hogy Messiás jön, akit Krisztusnak neveznek, és amikor az eljön, kijelent nekünk mindent. Jézus ezt mondta neki: Én vagyok az, aki veled beszélek!

Kedves Testvérek! Új év, 2021. Új lehetőséget kaptunk, hogy testben ugyan távol, de lélekben együtt legyünk.  Kőrbe üljük a hatalmas nagy kerek asztalt, 239 széket kell elhelyezni, - sőt még a „külsősöknek” pótszékek is kellenek, akik nem közvetlenül kapják email-ban a BIBLIAÓRÁT,  -  és úgy figyelhetünk Isten üzenetére. És ha jól figyelünk, a Szentlélek körbe jár, és mindenkinek azt helyezi a szívére, amire igazán szüksége van. Nem tudhatjuk, meddig kell még így tartani ezeket a „közös alkalmakat”, de amíg „így vagyunk együtt”, adjunk hálát érte, és alkalomról-alkalomra, erősítsen, vigasztaljon, segítsen az Ige.

1.Uram, látom, hogy próféta vagy! Különleges történetet olvasunk a János evangéliuma 4. részében. Nem várt, és nem szokásos dolog volt az, ami a Jákob kútjánál történt. Jézus és tanítványai nem kerülték el Samáriát, amikor Galileába igyekeztek. Pedig kölcsönösen hadakoztak egymás ellen a zsidók és a samáriaiak. A másik meglepetés az volt, hogy Jézus (a férfi) szóba állt egy asszonnyal ennél a kútnál, és vizet kért tőle. Azután beszélgetni kezdtek. Hamar kiderült, hogy Jézus az élet vize! Nem egy egyszerű vándorral találkozott ez az asszony. Hangzott is a félénk bizonyságtétel: Uram, látom, hogy próféta vagy!

Drága Testvéreim! Ugye, milyen szépen megvilágosodik előttünk is Jézus, mint Krisztus? Mint Messiás, Felkent, a hármas tisztségre? Főpapságáért adventben adtunk hálát. Aki áldozatával megszerezte bűneink bocsánatát. A múlthéten királyi hatalmát láthattuk, amint megtisztította a templomot a nem odavaló dolgoktól, és minden bűnt így akart kisöpörni onnan. A mi életünkből is. Most pedig prófétaként áll a kútnál  - ugyanakkor áldott Orvosként,  - Aki gyógyítja ennek az asszonynak a lelkét. Feltehetjük a kérdést magunknak: Kicsoda nekünk Jézus? Egy kicsi Jézuska, akinek örültünk az elmúlt napokban, mert megszületett, vagy van Krisztusunk? Aki minden „tisztségét” tökéletesen betöltötte. Áldozata érvényes, uralkodásának nem lesz vége, és Igéjével gyógyít, KIJELENT!

2.Igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát! Amikor Jézus szelíden, de határozottan közel lépett ennek az asszonynak a lelkéhez, mert gyógyítani akarta, akkor az falakat igyekezett húzni. Mindjárt egy teológiai kérdést tett fel: Hol kell Istent imádni? A Garizim hegyén, ahogy azt ők tanítják és vallják, vagy Jeruzsálemben, a zsidó hit szerint? Jézus nem a helyet határozza meg, mert az valójában nem igazán lényeges. Sokkal inkább a HOL helyett a HOGYAN-ra felel. Lélekben és igazságban lehet és kell imádni az Atyát. Így pedig csak a Szentlélek által lehet. Eltűnnek a külsőségek, Minden máz lehull az emberről, és csupaszon, az emberi lélek összeforr az igazság Lelkével és létrejön az imádat. Ez több mint ima, és könyörgés, mert az tele van kéréssel. Ez az imádat a hódolat. Itt az Ő nagysága, hatalma és az ember kicsisége, bűnös volta fonódik egybe. Valahogy úgy, mint ahogy a napkeleti bölcsek imádták Jézust, amikor meglátogatták. Vagy Simeon imádata, amikor kézbe vehette a Gyermeket. A Szentlélek jelentette ki az IGAZSÁGOT mindkét esetben. Hatalmas az Úr!

Szeretett Testvérek! Jézus sebeket kötöz ennek az asszonynak az életében. De előtte azt fel kell tárni. Ki kell tisztítani, ami fájdalmas. Ő így tesz mindenkivel, aki szóba elegyedik vele. Velünk is. Mert vannak sebeink, amit ki kell fakasztani. Nem lehet megbújni kegyes álarccal, „szent beszéddel”, egyéb más trükkökkel. Ismer minket is az Úr, mint ismerte ezt az asszonyt. Valljuk meg: Szükségünk van Rá, az Áldott Orvosra! Ha Nála van a sziké, és operál, az minden fájdalmat megér! Még a pandemiát is. Aki ezt elfogadja és követi Őt, az erőt kap minden teher vitelére, és már itt földi életében rátalál a mennyei kincsekre. Ne szégyelljünk semmit, ne keressünk kibúvókat, hanem ahogy a keleti bölcsek és Simeon, imádjuk az Urat lélekben és igazságban! Meghódol lelkem Tenéked…!

3.Én vagyok az, aki veled beszélek! Ez a történet úgy kezdődött, hogy egy mindenki által megvetett asszony a test szükségletére gondolt. Vízért ment a kúthoz a legnagyobb hőségben, hogy senkivel se találkozzon. És eljutott odáig, hogy meggyógyult testében-lelkében. Mert Jézus Krisztus kijelentette magát. Én vagyok az, aki veled beszélek! A szégyen, a félelem nem kötötte tovább gúzsba az életét. Szabad lett.  A legértékesebb KIJELENTÉSNEK lett a részese, majd pedig a tanúja. Mert elmondta a falujában mindenkinek, akinek csak tudta.

Testvéreim a Jézus Krisztusban! Csillaghegyi lelkészi beiktatásom 1971-ben volt. Azt a történetet olvastam, amikor Jézus megkérdezte tanítványaitól, hogy kinek mondják Őt az emberek, és kinek a tanítványok? Péter határozottan, Isten Lelke által mondta: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia! (Máté,16,16.) „Azért helyezett haza az Úr közétek,  -  hangzott a prédikáció  -  hogy ezt a Krisztust ismerjük meg együtt még jobban. Tudjunk leborulni előtte, imádni Őt”. És mint ahogy a bölcsek tették, az imádást kövesse az ajándékok letétele. Nekünk nem aranyat, tömjént és mírhát kell letennünk, hanem a szívünket kell átadni. Ebből azután fakadhatnak a hála gyümölcsei. Legyen ez így ebben az évben még jobban!

Ajánlott ének 251. dicséret 8. verse: Imádlak Téged, egyedül Uramat…

                                                                                  Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

Szerző: Battyányi  2021.01.06. 20:43 Szólj hozzá!

Címkék: Óbuda Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4416375460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása