20201222_191247.jpg"Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat" Lukács 2,14

Jócskán mögöttünk van már a 2020. év karácsonya, és a járványhelyzetet folyamatosan teremt hetente új kihívásokat, mégis érdemes visszaemlékezni a készülődésre, a testvéri összefogásra és a karácsonyi evangéliumra. Az alábbi leírásban megosztok néhány „kulisszatitkot” is arról, hogyan gondolkodtunk, tervezgettünk és szolgáltunk együtt a testvérekkel ezen a szép ünnepen.

A Csillaghegyi református gyülekezetben a karácsonyi ünnepeknek kialakult hagyománya lett az évek folyamán. Az ünnepi, úrvacsorás istentiszteleteken túl további programok és tevékenységek segítették az ünnepi felkészülést. 2020-ban azonban a járvány miatt egészen új helyzetbe kerültünk, amikor már nem tudtunk mindent úgy megvalósítani, mint az előző években.

Elmaradt advent első vasárnapja előtt az Adventi Kézműves délután, elmaradt kórusunk adventi szolgálata, és elmaradt a gyermekek és a fiatalok adventi felkészülése és műsora is és elmaradt sok személyes találkozás is.

Óvintézkedéseket hoztunk a gyülekezeti alkalmak tekintetében, de a személyes találkozásokat mégis hiányoltuk. Így indult el új kezdeményezésként keddenként a Zoom-on tartott Bibliaóra. Gyorsan kiderült, hogy az ingyenes változatban rendelkezésre álló idő kevés számunkra, és a technikai felkészültségünk sem ehhez a feladathoz volt méretezve. Előfizettünk a Zoom szolgáltatásra és beszereztük a szükséges eszközöket (kamera, mikrofon, hangszóró). Nemcsak az eszköztár bővült, hanem az alkalmak is, hiszen ezzel a lehetőséggel élve már a konfirmációs tanfolyamot és az ifjúság alkalmait is biztonságosan meg tudtuk tartani.

131326987_852315802250714_972289816701708634_n_1.jpg

Miközben a gyülekezet karácsonyát szerveztük, gondoltunk másokra is, ahogy a korábbi években. A református Szeretetszolgálat „”Szeretetdoboz”-ába gyűjtöttünk és juttatunk el adományt a rászorulók részére. Az Őrbottyáni Református testi és lelki fogyatékkal élő gondozottjainak pedig a karácsonyi ünnepségükre sok süteménnyel, édességgel kedveskedtünk.

20201218_164636.jpg

Nem maradtak el a karácsonyi gyülekezeti csomagok sem. Sőt, az idősebb testvérek esetében tovább bővítettük a kört, és nemcsak a legidősebbekre, hanem minél több gyülekezeti tagra is igyekeztünk gondolni. Szeret csomagról volt szó a legtöbb esetben, amikor a csomag tartalmánál még többet jelentett az, hogy számon tartjuk a testvéreket akkor is, amikor a személyes találkozás már olyan régóta nem volt lehetséges. Jó volt hallgatni a presbiter testvérek beszámolóját arról az örömről, amelyet jelentett a megkeresés és az idősebb testvérekre való rágondolás.

20201222_190137.jpg

Sokat gondolkodtunk azon, hogy miként szervezzük meg a Szentesti istentiszteletet, hiszen szó sem lehetett a megszokott tömött templomról, amikor mint az előző évben is jócskán a befogadóképesség felett (mert a gyermekek kevesebb helyet foglalnak) vagyunk együtt, és gyönyörködünk a gyermekek és fiatalok szolgálatában. A presbiterekkel úgy láttuk jónak, hogy akkor legyen a szokásos nagy és díszes fenyőfa a templomban, ha sokkal kevesebben lehetünk jelen. Átállítva a közvetítés kameráját a fenyő alakjának egy része szerepelhetett a közvetítésben is. A nagy fenyőfát most is adományként kaptuk, és a presbitertestvérek fel is díszítették.

A Szentesti istentiszteletet közvetítettük és arra hívtuk hittanosaink családjait, gyülekezeti tagjainkat, hogy otthon a családi körben online ünnepeljenek velünk. Néhányan a templomban is lehettünk, de a távolságtartás megvalósítása miatt erre az alkalomra külön is jelentkezni kellett.

A szokásos gyermekcsomagokat az ünnepi istentiszteletekre a templomba érkezőknek személyesen odaadtuk, de nem a megszokott formában, hanem a távozáskor. Szülőkkel, nagyobb testvérekkel küldtük el, illetve presbiterek önkéntesek vitték el azoknak, akikről tudtunk a gyülekezetben.

Hálások vagyunk Istennek a presbiterek önzetlen, szabad idejüket nem sajnáló lelkesedéséért és szolgálatáért!

onkormanyzat_tamogato_fekvo_felirattal.png

 

Köszönjük Óbuda – Békásmegyer Önkormányzatának támogatását, amely nagy segítséget jelentett az online feladatokhoz szükséges eszközök beszerzéséhez és a csomagok költségeihez!
Battyányi Géza református lelkipásztor

 

Szerző: Battyányi  2021.03.11. 19:34 Szólj hozzá!

Címkék: karácsony templom advent református ünnepség őrbottyán presbiter szeretethíd Óbuda Szenteste

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr3416458144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása