Hálaadó istentiszteletet tartottak július 3-án, vasárnap a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközségben a templom felszentelésének 70. évfordulója alkalmából. Az ünnepi alkalomra zsúfolásig megtelt csillaghegyi templomban Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke János evangéliuma (Ján. 4,27–38) alapján hirdette az Igét, megvilágítva azt a jézusi tanítást, mit jelent az, hogy más a vető és más az arató, de „mind a vető, mind az arató együtt örvendezzen”. Jézus elküldi tanítványait vetni, munkálni és aratni, mindenkinek megvan a maga személyre szóló dolga, missziói feladata, és bár nem mindig az aratja le munkája gyümölcsét, aki a dolgot elkezdte, végül mindannyian gyümölcsöt gyűjtenek. Ez a csillaghegyi gyülekezet szempontjából azt igazságot fejezi ki, hogy elődeink, akik 1926-ban letették a templom alapkövét, és akik átvették a Ravasz László püspök által 1941. június 29-én felszentelt templomot, ha még élnének, most velünk együtt örülnének és ünnepelnének. Egyik nemzedék jön a másik után, mindenki teszi a maga dolgát, és az elődök és utódok örvendezve összekapcsolódnak az Isten által elkészített munkában és aratásban.

Az ünnepségen részt vevő Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, országgyűlési képviselő (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a csillaghegyi templomszentelés napja, június 29-e Péter-Pál napja, amely Óbudán hagyományosan a katolikusok és a reformátusok közös ünnepe. Idézte azt az Igét, hogy „gyümölcséről ismerik meg a fát” (Mt. 12,33), és hangsúlyozta, hogy a csillaghegyi reformátusok elődei 85 és 70 éve biztos alapot tettek le, amelyen a mai református gyülekezet tovább építkezhet. Hozzátette, a kis közösségekben rejlik a nagyobb közösségek, végső soron a nemzet ereje, ezért hitet és erőt kívánt a csillaghegyi reformátusoknak a további építkezéshez.

A csillaghegyi születésű Deák Zoltán nyugalmazott lelkipásztor – aki az idei Óbuda napján Pro Óbuda díjat vett át Bús Balázstól – három évtizeden át állt a csillaghegyi gyülekezet élén, elmondta, hogy kilenc és fél éves kisfiúként vett részt hetven éve a templomszentelésen, ami egész életében meghatározó élmény volt számára. Azt kívánta, hogy a templom és benne a gyülekezet a következő időben is töltse be küldetését Isten országa építésében. A templomépítés történetét bemutató, képekben és dokumentumokban gazdag kiállítást összeállító Baross Szabolcs presbiter az ünnepségen elmondta, a templom története 1922-re nyúlik vissza, amikor Szántay András építészmérnök (az első csillaghegyi gondnok) az akkor még kevesek által lakott Csillaghegyre költözött és megházasodott. Az ifjú házaspár prófétai látomása nyomán 1926-ban történt meg a Butujás Gyula és felesége által adományozott telken a református templom alapkőletételi ünnepsége. Az 1932-ben református fiókegyházzá vált kis csillaghegyi gyülekezet sokrétű és nagylelkű magyar és holland adományokból – még a holland királynő is adott pénzt a csillaghegyieknek! – tizenöt év alatt, 1941-re építette fel a templomot. A hetven éve önálló csillaghegyi egyházközség első lelkipásztora Tóth Ernő volt, akinek fia szerint a templomszentelés június 29-i napja azért sem lehet véletlen, mert 1933-ban ezen a napon kötöttek házasságot holland feleségével Utrechtben.

FS

További képekért kattintson ide!

 

 

 

Szerző: Battyányi  2011.07.05. 13:59 Szólj hozzá!

Címkék: templom püspök ünnepség 70 éves

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr623041612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása