20191110_152323.jpgBűnbánati áhítat - 2020. május 28.
Textus: Máté 9,9-17. - A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:
Jézus elhívja Mátét

Amikor Jézus továbbment onnan, meglátott egy embert ülni a vámnál, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: Kövess engem! Az felkelt, és követte Őt. Amikor azután Jézus asztalnál ült a házban, sok vámszedő és bűnös jött oda, és együtt ültek az asztalnál Vele és tanítványaival. meglátták ezt a farizeusok, és szóltak tanítványainak: Miért eszik a ti mesteretek vámszedőkkel és bűnösökkel együtt? Ő pedig, amikor ezt meghallotta, igy szólt: Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: irgalmasságot akarok, és nem áldozatot. mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívogassam, hanem hogy a bűnösöket!

Jézus tanítása a böjtről

Akkor odamentek hozzá János tanítványai, és megkérdezték: Miért van az, hogy mi, és a farizeusok böjtölünk, a Te tanítványaid pedig nem böjtölnek? Jézus ezt mondta nekik: Gyászolhatnak-e a lakodalmasok, amíg velük van a vőlegény? De jönnek olyan napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor böjtölni fognak. Senki sem tesz foltot új posztóból régi ruhára, mert a toldás kitép a ruhából, és még csúnyább szakadás támad. Új bort sem töltenek régi tömlőbe, mert a tömlő szétreped. A bor kiömlik, a tömlő is elpusztul. Hanem az új bort új tömlőbe töltik, és akkor mindkettő megmarad!

Kedves testvérek, barátok, ismerősök, rokonok! Mint már tegnapelőtt jeleztem, ez a mostani írás a legutolsó, amit a karanténi időben küldtem/küldök el sokaknak lelki épülésre, a hit erősítésére. A veszélyhelyzetet oldják. Minden valószínűség szerint hamarosan visszaáll a régi rend. Alkalmainkat megtarthatjuk. Nekem is más feladatom lesz, szabadon mozoghatok. Köszönöm a visszajelzéseket.

De most nézzünk az Igére! Milyen „eledelt” kínál nekünk Isten Lelke a mai napon?  Két különböző történet áll előttünk. Figyeljünk először Máté elhívására.

1.Kövess engem! Az felkelt és követte Őt! Nagyon egyszerűnek látszik Jézus hívása, és Máté engedelmessége. Mintha ez olyan nagyon természetes lett volna. Az, hogy „kinézte” magának Jézus ezt az embert, azt hamarabb megértjük és elfogadjuk. De jött a templomban imádkozó vámszedőért is, aki csak ennyit tudott mondani: Isten légy irgalmas nekem, bűnösnek! (Lukács 18,13.) Vagy jött azért a Zákeusért, aki minden vagyonát a vámszedő asztalnál csalással szerezte. Ő hallhatta az Úrtól a feloldozást: Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket! (Lukács 19,10.) Jött, és jön ma is a bűnösökért. A betegekért. Azokért, akik nem érzik magukat jól a bőrükben. Hangzik a hívása most is a Bibliából, az igehirdetésekben, az élet különböző helyzetein keresztül. Hiszem, hogy még e mostani veszedelmes járványban is benne van az Úr hívása. Nagyon messze került az ember Teremtőjétől és Megváltójától. Egy NAGY MEGÁLLJ történt az elmúlt hónapokban minden vonatkozásban. Vajon okulunk-e belőle? Merjük-e azt tenni, amit Máté tett: Az felkelt és követte Őt!

Nyilvánvalóan nem könnyű ez a döntés. A vámszedőnek sem volt egyszerű, egészen biztos, még ha annak látszott is a leírtakból. Sok álmatlan éjszakája lehetett. A pénz nem elégítette ki. Érezte az emberek megvetését, amiért a római hatalomnak szolgált. A sok csalás is leterhelhette a lelkét. Szerencsétlennek érezte magát. És ekkor jött Jézus. Őt szólította meg. Neki mondta: Kövess engem! Mi mást tehetett volna? Mindent otthagyott, és az Úr tanítványa lett.

Kedveseim!  A keresztény/keresztyén élet titka az, hogy az Úr Jézus megszólítja az embereket. Kegyelemnek nevezzük ezt a hívást! Ez ma is valóság. Lehet a megszólított szegény, vagy gazdag, férfi, vagy nő, akárki. Aki Őnélküle élt, vagy él, azt keresi meg. Az életeket akarja rendbe hozni, és Önmagához kapcsolni. Ez az új élet! Vele járni, Benne élni a legcsodálatosabb ajándék. Van belső békesség, biztonság, boldogság, még a megpróbáltatások idején is. És ez az állapot akkor lesz egészen teljessé, amikor örökké Krisztussal lehetünk! Micsoda távlat, előrelátás, reménység ez!?! Igent mondasz-e a hívásnak?

2.Senki sem tesz foltot új posztóból régi ruhára! Az Úr Jézus arról szólt itt az Igében, hogy Ő nem megkötözni akarja követőit, hanem szabadságot ad nekik. Pál apostol is ezt az igazi, felszabadult szabadságot élte meg, amikor erről írt a korintusi gyülekezetnek. Minden szabad, de nem minden használ, minden szabad, de nem minden épít! (I.Kor. 10,23.) Jézus az akkori életből hozott magyarázatok arra, hogy miért nem böjtölnek  tanítványai. A násznép képét hozta fel példának. A képmutató böjt, önmagunk megcsalása.

 Ő nekünk is olyan korszakot hozott el, és biztosított, amely az öröm, a lelki ráhagyatkozás, és a reménység időszaka. Mindennek forrása a Benne való hit. És ez a hit a körülményektől függetlenül is tud hálás lenni, jó szívvel szolgálni, Istent dicsőíteni. Mindenkit ledermesztett ez a vírus, de aki Krisztustól ezt a szabadságot megkapta, az alázatosan ki tudta/tudja mondani: Azt pedig tudjuk, hogy akik az Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál! (Róma 8,28.) Ez a hitbizonyosság valóban tudja, hogy élő Ura van. Igéje és Szentlelke által pedig velünk van minden napon! Az Ő jelenléte, tanítása, váltságműve annyira új, hogy nem fér bele a vallásosság régi kereteibe. Így vált egyházi nyelvünkben a régi ruha és a régi tömlő, a megújulás gátját jelentő dolgok jelképévé. Teljes megújulásra van szükség, hogy az új, amit Jézus hozott, igazán kiteljesedhessen. A régiek elmúltak! A halál korszaka véget ért. Ne foltozgasd kedves testvérem a régit, fogadd el teljesen az újat. Ez nem azt jelenti, hogy a régi mindenestől rossz, de hasznavehetetlen akkor, ha nem járja át teljesen Jézus Krisztus irgalmas szeretete! Isten Szentlelke ebben a bizonyosságban erősítsen meg mindnyájunkat!

Ajánlott énekek: 234. és 467. dicséret versei              Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

Az Úr adjon áldott, vírusmentes pünkösdi ünnepeket!

Jézus Krisztus őrizzen meg, és legyen velünk mindenkor!

Szerző: Battyányi  2020.05.27. 01:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr8815718894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása