20200715_100449.jpgBibliaóra 2020. augusztus 12.

Textus: Róma 2,11-16.
A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

A törvény nélkül élők bűnössége

Mert Isten nem személyválogató. Akik ugyanis törvény ismerete nélkül vétkeztek, azok a törvény nélkül vesznek el, és akik a törvény ismeretében vétkeztek, azok a törvény alapján kapják majd meg az ítéletet. Hiszen nem a törvény hallgatói igazak Isten előtt, hanem a törvény megtartói fognak megigazulni. Mert amikor a pogányok, akik nem ismerik a törvényt, természetes eszük szerint cselekszik azt, amit a törvény követel, akkor ezek a törvény nélküliek önmaguknak szabnak törvényt. Ezzel azt bizonyítják, hogy a törvény cselekedete be van írva a szívükbe. Erről lelkiismeretük és egymást vádló, vagy éppen védő gondolataik együtt tanúskodnak majd, azon a napon, amelyen megítéli Isten az emberek rejtett gondolatait az én evangéliumom szerint Krisztus Jézus által.

Kedves Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban!

Pál apostol,   -   miután Jézus megállította őt öldöklő munkájában, mint Sault,   -   arra kapott megbízást és küldetést, hogy a jó hír, az evangélium hírvivője és terjesztője legyen. Három térítő útján, munkatársaival szervezték Kis-Ázsiában, és Európa déli részén a gyülekezeteket. Levelei többségét olyan helyre írta, ahol már járt, és ezeken keresztül erősítette, hitben bátorította a közösségeket, vagy egyes személyeket. A Római levél viszont úgy íródott, hogy csak hallomásból ismerte az ott élő keresztyéneket. Ebben a pedagógiai szolgálatban is Jézus Krisztusra figyelt. De nemcsak a rómaiaknak volt szükségük tanításra, hogy eligazodjon a gyülekezet a világ-városban, hanem nekünk, ma élő keresztyéneknek is tanulnunk kell. Sok minden másként van, mint volt akkor, de Isten Igéjére és Szentlelke vezetésére nekünk is szükségünk van. Így olvassuk Testvérek a RÓMAIAKHOZ írt levelet néhány héten keresztül. 

1.Isten nem személyválogató! Sokszínű volt Róma lakossága. A gyülekezet összetétele is. Voltak zsidók és voltak pogányok, akik más kultúrával, más vallási előélettel lettek Krisztus követői. Ez a tény feszültséget jelentett. Pál tudomására jutott ez a megoldásra váró gyakorlati kérdés. Levelét azért írta, hogy rendezze ezt a bajt. Tizenegyszer fordul elő a TÖRVÉNY szó mai olvasmányunkban. Olyan megtértekhez írt most az apostol, akiknek élete a Törvényhez kapcsolódott. E nélkül el sem tudták képzelni az életet. Még a más gondolkozású hittestvér életét sem. Ebből adódott a nézeteltérés. A Törvény segít az igazságra,  -  vallották. Pál viszont itt mondja ki a határozott hitvallását, hogy ez csak akkor igaz, ha ezt a törvényt betöltik, megtartják. És Isten így néz az emberre, Ő nem személyválogató. Aki nem ismerte ezt a Törvényt, de a szívébe írt törvény szerint él, az mentes az ítélet alól.

Kedves Testvérek! Keretek között élünk. Vannak világi törvényeink, és előttünk van Isten Törvénye is. Vigyázásra, védelemre szolgálnak. Mózes népét is ez a Törvény tartotta meg a csábításoktól. Jó és nemes dolog, ha törekszünk arra, hogy eleget tegyünk a betűnek, és megtartsuk azt. De vajon kinek sikerül? Vannak olyan testvérek a mai gyülekezetekben, akiket már gyermekkorukban úgy neveltek szülei vagy nagyszülei, hogy megismertették velük a Tízparancsolatot. Hívő családokban mindez természetes volt. Imádkozás, Ige olvasás, templomba járás, keresztelkedés, konfirmálás. De vannak olyan tagjai is a gyülekezetnek, akik felnőttként ismerkednek az előbb írt dolgokkal. A szívükbe írt TÖRVÉNY most kezd életre kelni. A mi mennyei Atyánk az ilyen „ürességgel rendelkező” háttérrel érkező testvéreket is éppen úgy szereti, MERT Ő NEM SZEMÉLYVÁLOGATÓ! Nem ítéltetnek el. Jó ezt nekünk is tudomásul venni, és így viszonyulni minden testvérünk felé. És ez az Istennek aláhajló kegyelmes szeretete arra kötelez bennünket, hogy segítségére legyünk azoknak a nem szimpatikus felebarátainknak, akik másként gondolkoznak, mint mi. Együtt kell belesimulni az Isten tenyerébe!

2….Nem a Törvény hallgatói igazak Isten előtt…!Az ember már csak olyan, hogy mindent a látványosság, pontosság, vagy eredményesség alapján ítéljen meg. Az sem baj, ha ez csak felületes látszat. A nagy többség ezt vallja. A farizeusokról elmondta Jézus a véleményét. (Máté ev. 6. rész) Ők ugyan betartották a Törvényt a maguk szája íze szerint. Ott voltak minden rendezvényen, alkalmon, méghozzá az első sorban. Jézus mégis elmarasztalta őket.

Testvérek! Istennek igen nagy ajándéka számunkra, hogy kezünkbe vehetjük a Bibliát. Hogy hallgatói lehetünk az Igének. Nem természetes dolog ez, ha mi természetesnek gondoljuk is. Igazán szív szerint kell énekelnünk: Szakaszd el hát most is szívünket, minden érzésünket. A sok hiábavalóságtól, e csalárd világtól. Hogy az Igének hallgatói, legyünk megtartói! Mely szívünkben gyökeret verjen, gyümölcsöt teremjen! (377. dics. 3.vers.) Csak így lehet keresztyén életet élni.

3.Erről lelkiismeretük…együtt tanúskodnak majd…! Pál apostol nem menti fel azokat sem az ítélet alól, akik nem ismerték Isten Törvényét. Mert minden ember szívébe, lelkiismeretébe Ő maga írta be azt. Semmilyen kifogást nem kereshet senki sem. Sem zsidó, sem görög. Az ítélet az Úr Jézus Krisztushoz való kapcsolat szerint következik majd be. Azon a napon, amikor „mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk a Krisztus ítélőszéke elé, hogy mindenki megkapja, amit megérdemelt, amit e testben cselekedett, akár jót, akár gonoszt!” (II. Kor. 5,10.)

Szeretett Testvéreim! János evangéliuma 5 részében arról olvasunk, hogy: Az Atya nem is ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta át! (János ev. 5,22.) Ha magunkba nézünk, feltehetjük a kérdést: Ki állhat majd meg? Önmagunk érdemei szerint egyikünk sem. Ez elkeserítő és borzasztó. De ez a Jézus Krisztus tovább lát, és az értünk végzett áldozatán keresztül hozza meg az ítéletet. Aki pedig hitt Benne, az felmentett ítéletet kap, vagyis KEGYELMET! Erre a kegyelmes életre hív bennünket az Úr!

Ajánlott ének: 458. dicséret versei                             Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

 

Szerző: Battyányi  2020.08.12. 11:21 Szólj hozzá!

Címkék: református Óbuda Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9716133226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása