cam00087.jpgBibliaóra

  1. augusztus 19. - Textus: Róma 5,12-21.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Ádám és Krisztus

Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett. Mert a törvényig is volt bűn a világban, bár a bűn nem róható fel, ha nincs törvény. Mégis úrrá lett a halál Ádámtól Mózesig azokon is, akik nem Ádám vétkéhez hasonlóan estek bűnbe. Ő pedig előképe az eljövendőnek. De nem igaz az, hogy amilyen a vétek, olyan a kegyelmi ajándék is. Mert ha annak az egynek a vétke miatt sokan haltak meg, az Isten kegyelme és ajándéka még inkább kiáradt az egy ember, a Jézus Krisztus kegyelme által sokakra. És az sem igaz, hogy a kegyelmi ajándék ugyanolyan, mint az első ember bűnbeesése. Az ítélet ugyanis egyetlen eset folytán vitt a kárhozatba, a kegyelmi ajándék viszont sokak bűnéből vitt megigazulásra. Ha pedig az egynek vétke miatt lett úrrá a halál az egy által, akkor azok, akik bőségesen kapják a kegyelem és az igazság ajándékát, még inkább fognak uralkodni az életben az egy Jézus Krisztus által. Mármost, ahogyan egynek a vétke lett minden ember számára kárhozattá, úgy lett egynek az igazsága minden ember számára az élet megigazulásává. Mer ahogyan az egy ember engedetlensége által sokan lettek bűnösökké, úgy az egynek engedelmessége által is sokan lettek igazakká. A törvény pedig közbejött, hogy növekedjék a vétek. De ahol megnövekedett a bűn, ott még jobban kiáradt a kegyelem. Hogy amiképpen úrrá lett a bűn a halál által, úgy uralkodjék a kegyelem is az igazsággal az örök életre Jézus Krisztus, a mi Urunk által!

Kedves Testvéreim!

A Bibliából tudjuk, hogy Jézus volt az egyetlen, Aki soha nem követett el bűnt. A többi ember, -  benne mi is,  -   Ádám bűnbeesése következményeként, már bűnösként született és születik erre a világra.  Földi ittléte alatt pedig csak szaporítani tudja/tudjuk azt. Jézus Krisztus mégis ismerte a bűnt, mert MAGÁRA VETTE. Ez a teher volt a legnehezebb. Ebbe belegondolva jobban megértjük imádságát, amit a Gecsemáné kertben elrebegett Istennek: Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár…! (Máté 26,39.) Kérjük most is Isten Szentlelkét, hogy a mai Ige láttassa meg elveszett voltunkat, ha nem ragadjuk meg Urunk felénk kinyújtott, átszegezett, mentő kezeit. Mert mind a kettő benne van az üzenetben: Ádám által elvesztünk, Krisztus által megszabadultunk!

1.Egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál! Talán ezekben az időkben lehet ezt a mondatot a legjobban felfogni. Évtizedekkel ezelőtt írta ugyan Ravasz László ezeket a mondatokat, de nagyon aktuális, és a mai ember nagyon értheti: „A bűn lázadás Isten ellen, a halál Isten önvédelme a bűn ellen. Egynek vétke mindenkit megfertőzött!”  Igen, a test termi, felveszi, örökli és továbbadja a bűnt. Olyan ez, mint a koronavírus. Egyik ember adta tovább a másiknak, és az egész földkereksége kóros betegséget kapott. Világjárvány lett belőle.

Testvéreim! Ahogy nem lehetünk felelőtlenek e nagy bajjal szemben, úgy, vagy még annál is úgyabbul NEM LEHET A BŰNT FÉLVÁLLRÓL VENNI! És minket már nem Ádám vétke terhel, hanem a sajátunk. Nagy úr a bűn, és annak fejedelme, a Sátán. Kezdődik a vággyal, a kívánsággal, és elvisz egészen a halálig is olykor. Ahogy az Ige tanit erről: Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz! (Jakab 1,15.) A bűn az Isten által kijelölt útról való letérés. Nem a helyünkön vagyunk. Innen kell visszatérni, MEGTÉRNI!

2.Isten kegyelme és ajándéka még inkább kiáradt…! Az Úr Isten gondoskodott arról, hogy a bűn-kérdés rendeződjék. Az idők teljességében Jézus lejött a földre emberként, és elvégezte a bűnért való tökéletes áldozatot. Így Őbenne helyre állhatott az ember eltorzult istenképe. A teremtés elérhette eredeti célját a Mindenható dicsőséges gondolata szerint. Nem kell az örök halálba mennie az embernek, mert van megváltás! Jézus Krisztus feltámadása erre a pecsét.

Hol vagy kedves Testvérem? Mi a hitvallásod? Azt mondod: Igen bűnös vagyok, de hátha rajtam is könyörül a jó Isten? Ezt a bizonytalanságot az Ige elveszi. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van! (Ján. 3,36.) Ez a bizonyosság egyben a helyes úton való járást is jelenti. Megjelöli az élet irányát, tartalmát és rendjét. A világban együtt élnek az emberek, hívők és nem hívők. De az újjászületett emberben nem Ádám, hanem Krisztus él. Az ádámi ember halálra ítélten,  -  ha meg nem tér  -  a krisztusi ember pedig önfeláldozóan. Ez utóbbi életet kívánjuk és kérjük el Urunktól minden napon.

3.De ahol megnövekedett a bűn, ott még jobban kiáradt a kegyelem! A tévtanítók, Pál ellenfelei összekeverték a bűnnek, törvénynek és kegyelemnek egymáshoz való viszonyulását. Ha ilyen nagy a kegyelem, akkor nyugodtan lehet vétkezni  -  mondták. Majd annál nagyobb lesz a megbocsátás. Hiszen Isten azért Isten, hogy megbocsásson. Emberi logika volt ez, sőt ördögi logika. A mai ember, néha még a hívő ember is ugyanúgy követi ezt a logikát, mint tették Jézus korában. Már pedig az Ige azt is mondja: Aki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak…! (II. Kor. 5,17.)

Kedves Testvérek! Én is tudom, hogy nem könnyű, nem sodródni a világgal. Egy kicsit lazítani. Az Úrnak egy icipicit hátat fordítani. Isten legnagyobb ellensége mindenkit megkísért erre a „magatartásra”. Ezért hangzik a kérés, tanács mindnyájunk felé: Erősödjetek meg az Úrban és az Ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben! (Ef. 6,10-11.) Csak ezekkel az Úrtól kapott ajándékokkal lehet harcolni. Szükségünk van az igazságszeretet, a megigazulás páncélja, békesség evangéliuma, hit pajzsa, üdvösség sisakja, és a Lélek kardja fegyverzeteire. Mennyei Atyánk ezt kínálja kegyelemből. FOGADJUK EL!

Ajánlott ének: 89. zsoltár 1 és 7 verse.                    Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2020.08.20. 14:51 Szólj hozzá!

Címkék: Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr516171264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása