20200806_163957.jpgBibliaóra - 2020.szeptember 23.

Textus: I. Kor. 6,9-20.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

A keresztyén szabadság nem szabadosság

Vagy nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem örökölhetik az Isten országát? Ne tévelyegjetek: sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem bujálkodók, sem fajtalanok, sem tolvajok, sem nyerészkedők, sem részegesek, sem rágalmazók, sem rablók nem fogják örökölni Isten országát. Pedig ilyenek voltak közületek némelyek: de megmosattatok, megszentelődtetek, és meg is igazultatok az Úr Jézus Krisztus nevében és a mi Istenünk Lelke által. Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává. Az eledelek a gyomorért vannak, a gyomor meg az eledelekért, de az Isten ezt is, azokat is meg fogja semmisíteni. A test azonban nem a paráznaságért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testtért. Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is fel fog támasztani. Vagy nem tudjátok, hogy a ti testetek a Krisztus tagja? Most tehát azok, akik a Krisztus tagjai, parázna nő tagjaivá legyenek? Szó sem lehet róla! Vagy nem tudjátok, hogy aki parázna nővel egyesül, egy testté lesz vele? Mert   -  amint az Írás mondja  -  „lesznek ketten egy testté.” Aki pedig az Úrral egyesül, egy Lélek Ővele. Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit elkövet az ember, kívül van a testén, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik. Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma, amit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg, dicsőítsétek tehát az Istent testetekben!

Kedves Testvéreim! Ez a mai rész kemény üzenet. Minden bizonnyal a korinthusiakat is megrázta, amit Pál írt. Milyen különös. A levél elején arról olvastunk, hogy: Hálát adok értetek az Istennek mindenkor, azért a kegyelemért, amely néktek a Krisztus Jézusban adatott (I. Kor. 1,4.) Hívő embereknek, hitre jutott gyülekezetnek szólt a tanítás, de most úgy hangzott, mintha semmi közük nem lett volna Istenhez, Jézushoz. Mindig volt, és sajnos ma is van leleplezni való nyomorúsága az egyes hívőnek, olykor még a gyülekezetnek is, amit orvosolni kell.  Mostani áhítatunkban vezéreljen a zsoltár: Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! (Zsolt. 46,11.)

1.Ne tévelyegjetek! Testi bűnöket sorol fel itt az apostol. Olyanokat, amelyeket minden tisztességes ember elitél, hívő és nem hívő egyaránt. Általában titokban történnek a bűnök elkövetése, de sajnos Korinthusban is lehettek olyan hivalkodók, akik nem szégyelltek semmit. Ma is egyre nagyobb azoknak tábora, akik a paráznaságot, a bujálkodást, a fajtalanságot nem tartják bűnnek. Sőt még kérkednek is vele. De még ebből az állapotból is oda lehet térni az Úr Jézushoz. Minden bűnt odavitt a keresztre az Úr!

Szeretett Testvérek! A Biblia nagyon sok helyen beszél a bűnről. Ádám és Éva engedetlensége óta így születik minden ember erre a világra. Az emberek többsége nem is szeret erről beszélni. Az apostol itt tíz bűnt sorolt fel. Amikor a Kolossébelieknek írt, ott tizenkét bűnről szólt. (Kol. 3,5-9.) Amikor pedig a Galatákhoz küldte levelét, ott tizenhetet nevezett meg. (Gal. 5,19-21.) Önmagával kapcsolatban is vallott: A bűn megvan bennem! (Róma 7,21.) Amikor az Úr Jézus elfogyasztotta tanítványaival az UTOLSÓ VACSORÁT, azt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy közületek egy, el fog árulni engem! Erre nagyon elszomorodtak, és egyenként kérdezni kezdték Tőle: Én vagyok-e az Uram? (Máté 26,21-22,) Megrendítő dolog ez, hogy a Jézussal való közösségben mindenki felismeri önmagában a júdási lehetőséget. De milyen nagy evangélium, amit mi is átélhetünk Istenünk kegyelméből. Megmosattatok, megszentelődtetek, és meg is igazultatok az Úr Jézus Krisztus nevében. Mert érvénye van ennek a kegyelemnek a XXI. században is. ÉL AZ ÚR!

2.Minden szabad nekem, de nem minden használ! Mint mindig, mindenütt, ahol éltek a gyülekezetek, ott megjelentek a Sátán képviselői is. A tévtanítók nagyon meg tudták zavarni a közösséget. Ezt tették Korinthusban is. A nagy szabadságot hirdették. A lélek ügye el van rendezve, de a tested a tied maradt – hirdették. Úgy használhatod, ahogyan te akarod. Sokaknak tetszett ez a tanítás, és bele is estek az ördög csapdájába. A keresztyén szabadságot a szabadossággal összekeverték. Pál ezért intette őket.

Drága Testvérek! Még konfirmandus korunkban Tóth Ernő lelkipásztorunk belénk verte, hogy mit jelent a keresztyén szó. Azt jelenti: Krisztust követő, Krisztushoz tartozó! Aztán életem során azt is átélhettem, hogy még ennél is több: KRISZTUSHOZ KÖTÖTT ÉLET! De ez a kötöttség, egyben a legnagyobb szabadság is.  Minden lelki tehertől mentesen lehet élni. A világszabadság ideig-óráig tarthat, és legtöbbször kiszolgáltatottá válik, elmúlik. A Krisztusban való szabadság formál, alakít. Nem azt teszem, ami kedvemre való lenne, hanem felfelé, a FELSŐ VEZETÉSRE figyelek. Engedek a Szentlélek irányításának. A Törvény többé nem csupán betű, hanem a szívben vérré válik. Egyet akarhatok az én Urammal. Nagy ajándék így élni. Ezért lehet átélni: A testetek a bennetek lévő Szentlélek temploma! Ezért mindenképpen nagyon kell rá vigyázni. Ezekben a nehéz vírusos időkben pedig még különösebben! Időseknek meg főleg!

3.Mert áron vétettetek meg, dicsőítsétek tehát az Istent testetekben! Nagyon röviden írok még erről a versről. Kemény dolgokról beszélt Pál ebben az igerészben. A keresztyén ember megszentelődésének útjából ezeket az akadályokat el kell tüntetni, tűzre kell vetni. De, hogy ez a „kegyességi élet” Isten szerinti legyen, vissza kell térni a tejnek italához mindig. Pál a kezdetekhez tért vissza, amikor ezt a verset leírta. Bárhol vagyunk, bármilyen is az életünk, a FORRÁSHOZ, az ALAPHOZ mindig vissza lehet térni. Drága áron vétettünk meg.  Krisztus vérén. Ezért dicsőíthetjük Istent testünkkel és lelkünkkel!

Ajánlott ének: 338. dicséret versei                           Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

  

Szerző: Battyányi  2020.09.23. 14:49 Szólj hozzá!

Címkék: templom református Óbuda Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9816211528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása