20201006_075317.jpgBibliaóra - 2020. október 7.

Textus: I. Kor. 13,1-13.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

A szeretet

Ha emberek, vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc, vagy pengő cimbalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok. És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem, semmi hasznom abból. A szeretet türelmes, jóságos, a szeretet nem irigykedik, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem háborodik fel, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik. De legyen bár prófétálás, meg fog szűnni, legyen nyelveken való szólás, véget fog érni, legyen ismeret: el fog töröltetni. Mert töredékes az ismeretünk, és töredékes a prófétálásunk. Amikor pedig eljön a tökéletes, megszűnik, ami töredékes. Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy éreztem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek. Amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert az Isten. Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet!

Kedves Testvérek! A szeretet himnuszának leírása a világirodalom gyöngyszemeként ismert a KRISZTUSHÍVŐK között.  Életem során magam is hallottam, amikor Mezey Mária, Bánffy György, és Sinkovits Imre színművészek különböző nevezetes alkalmakon mondták el ezt a himnuszt. Csodálatosan szép volt hallgatni. Az meg különösen áldásos volt az előadásban, hogy nemcsak művészien hangzott el ez a betanult szöveg, hanem   -  ismerve életüket  -  élő hittel, átélve adták elő  minden mondatát. Soha nem felejtem el.

A korinthusi levelet olvasva az eddigiekből már láthattuk, hogy ez a gyülekezet elfogadta Krisztus áldozatát, megtért. De sokan voltak közöttük olyanok, akik másként értékeltek dolgokat. Dicsekedtek a maguk javaival, büszkélkedtek ajándékaikkal, és sokakat lenéztek. Pál igyekezett ezen segíteni teológiai, és gyakorlati tanítással. (I. Kor. 12 rész) Az igazi és egyetlen megoldást minden izgágaságra, túlfűtöttségre, rajongásra a SZERETET HIMNUSZÁBAN írta le.  Egy különb utat mutatott meg a gyülekezetnek.

1.Ha szeretet pedig nincs bennem, semmi vagyok! Nagy lelki ajándékokat olvashattunk az 1-3 versekben. Először a kiváló, sokakat vonzó, szép beszédről szólt az apostol. De ha nem belülről, a szívből jön a bizonyságtétel, akkor abból zenebona lesz, írta az apostol. Másodszor a prófétálás, bölcs látás, és hit által történő csodatévő erők megmutatása is SEMMI, ha nem melegíti át az Istentől kapott szeretet, az AGAPÉ. Itt, ebben a dologban is Jézus Krisztust kell látni. Jézus nem azért öltött testet, hogy az ember a Szentlélek ajándékaival, nagy tudásával, talentumaival, mások fölé kerüljön. Aztán még dicsekedhessen is. Hanem azért jött, hogy élet, tiszta és szeretetben gazdag életet éljen az ember Őáltala. Harmadik nagy figyelmeztetése az apostolnak az volt, hogy minden áldozathozatal, szeretet nélkül önmagamutogatás. Nem a rivalda fénye nyeri el az áldást, hanem az Isten szeretetéből fakadó, és általa végzett alázatos szolgálat.

Jól rágjuk át kedves Testvérek ezeket a mondatokat, és vizsgáljuk meg a magunk életét. Amiket mondunk, amiket cselekszünk, amiket gondolunk is, milyen lelkülettel tesszük? Ha a szeretet gyümölcse hiányzik az életünkből, melyet a Szentlélek által kaphatunk, akkor minden egyéb ajándék teljesítését üresjáratnak látja az Úr. Az első keresztyének igazi ismertetőjelük az volt, és ezt elismerte a világ is: NAGYON SZERETTÉK EGYMÁST. Hol vagyunk mi ettől?

2.A szeretet türelmes, … nem rója fel a rosszat! Nyolc-nyolc esetben sorolta fel az apostol azokat a pozitív és negatív „ismertető jeleket”, amelyek a szeretettel kapcsolatosak. Sokáig tartana mindet külön-külön részletesen vizsgálni. A szoba csendjében, a „tükör előtt” lehetséges csak ez. Jézus Krisztus tanítására gondoljunk, Aki azt mondta, hogy: Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! (Luk. 6,27-28.) Hogyan lehet ezt megtenni? Önmagunktól sehogy. De szabad engedni Isten szeretetének, és imádkozni ezért az ajándékért. Jézus adott erre példát. Keresztre feszítőiért Ő imádkozott. Atyám, bocsáss meg nekik! (Luk 23,34.) De ezt tette István vértanú is, amikor megkövezték: Uram, ne ródd fel nekik ezt a bűnt! (Ap. csel. 7,60.)

Egyszer hallottam egy olyan szolgálatot erről a részről, amikor az igehirdető a szeretet szó helyett Jézus Krisztus nevét helyettesítette be. Tegyük meg mi is, amikor olvassuk az Igét. A csúcs abban van: A szeretet (Jézus Krisztus) soha el nem múlik! Másik kijelentésben: Jézus Krisztus tegnap, ma, és mindörökké ugyanaz! (Zsid. 13,8.) Milyen szép szinkronban van Isten üzenete.

3.Meg fog szűnni… el fog töröltetni…megmarad a legnagyobb, a szeretet! Mik azok, amik meg fognak szűnni és el fognak töröltetni? Amikkel a korinthusiak olyan nagyra voltak. Prófétálás, jövendőmondás, bölcsesség, stb. Ezekre a fontos, és nélkülözhetetlen kegyelmi ajándékokra a földön szükség volt/van, melyek akkor működtek/működnek jól, ha szeretettel átitatottak. De mindezeket egyszer le kell rakni. A teljesség világában ezekre az ajándékokra már nem lesz szükség. Még a hit és remény is új minősítést kap. Látássá lesz a hit, a színről-színre való látássá. Az egész hívő élet „rakétája” pedig, a reménység, beteljesedéssé lesz. Így maradnak meg ezek a lelki ajándékok. És mindennek a KORONÁJA, az első és egyetlen a SZERETET, kiemelkedően marad meg. Nem a mi emberi, tiszteletre méltó kis szeretetünk, mely csak prizmája az igazinak, hanem az Úré, az AGAPÉ, amellyel átölelte az egész világot az Ő egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban!

Ajánlott ének: 295. dicséret versei                           Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

 

Szerző: Battyányi  2020.10.07. 18:26 Szólj hozzá!

Címkék: templom református Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4416231358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása