20201026_175457.jpgBibliaóra - 2020. november 4.

Textus: II. Kor.11,1-15.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Pál önzetlensége és az álapostolok hamissága

Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is. Mert Isten féltő szeretetével féltelek titeket, mivel eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy tiszta szűzként állítsalak benneteket a Krisztus elé. Félek azonban, hogy amint a kígyó megcsalta Évát ravaszságával, úgy tántorodnak el a ti gondolataitok is a Krisztus iránti őszinte és tiszta hűségtől. Mert ha valaki odamegy hozzátok, és más Jézust hirdet, nem akit mi hirdettünk, vagy más lelket fogadtok be, nem akit kaptatok, vagy más evangéliumot, nem amelyet elfogadtatok, azt szépen eltűritek. Pedig úgy gondolom, hogy semmivel sem vagyok alábbvaló a legfőbb apostoloknál. Ha iskolázatlan vagyok is az ékesszólásban, az ismeretben nem, különben is mindenütt nyíltan álltunk előttetek minden tekintetben.

Vagy bűnt követtem el, amikor megaláztam önmagamat, hogy ti felmagasztaltassatok, mert ingyen hirdettem nektek az Isten evangéliumát? Más gyülekezeteket fosztottam ki, amikor támogatást fogadtam el tőlük a nálatok végzett szolgálatra. Amikor pedig nálatok voltam, és hiányt szenvedtem, nem terheltem meg senkit, mert hiányomat a Macedóniából jött testvérek pótolták, és attól, hogy én terhetekre legyek, mindenben tartózkodtam, és tartózkodni fogok. Amilyen bizonyos, hogy Krisztus igazsága bennem van, olyan bizonyos, hogy ettől a dicsekvésemtől Akhája vidékén sem fognak megfosztani. Miért? Mert nem szeretlek titeket? Isten jól tudja azt!

De amit teszek, azt ezután is tenni fogom, hogy elvegyem az alkalmat azoktól, akik arra keresnek alkalmat, hogy amivel dicsekednek, abban olyanoknak bizonyuljanak, mint amilyenek mi vagyunk. Mert az ilyenek álapostolok, csaló munkások, akik elváltoztatják magukat, mintha Krisztus apostolai lennének. Nem is csoda, mert maga a Sátán is elváltoztatja magát, mintha a világosság angyala volna. Nem meglepő tehát, hogy szolgái is elváltoztatják magukat, mintha az igazság szolgái lennének; de végük olyan lesz, mint amilyet cselekedeteik szerint érdemelnek.

Kedves Testvérek! Nem volt könnyű helyzetben Pál a korinthusiakat illetően, mert a jó dolgok mellett mindig tapasztalt szomorú eseményeket is. Akkor sem volt egyszerűbb vegyes gyülekezetben élni, mint ahogy ma sem az. De az apostol kérte az Úr tanácsát mindenben, és teljes igyekezettel azt a szolgálatot végezte, amellyel megbízta Gazdája. Jó odafigyelni nekünk is arra, ahogyan távolról pásztorolta ezt a gyülekezetet, mert lehet belőle tanulni. A Szentlélek ezt a megvilágosítást nekünk is megadhatja.

1.Mert Isten féltő szeretetével szeretlek titeket! Pál nem hunyt szemet, amikor azt a hírt kapta, hogy tévtanítók jelentek meg Korinthusban, és „más Jézust” hirdetnek. Pedig ők már eljegyeztettek a Vőlegénynek, Krisztusnak. Miért történt e nagy változás? Miért engedtek ennek a csábításnak? Nem ismerték fel, hogy a Sátán báránybőrbe bújt, és így szedte áldozatait? Még az apostol „gyengeségeit” is elfogadták ezeknek a szirén hangoknak? Félti őket Pál, és igyekezett segíteni. Szeretettel, alázattal közeledett feléjük. Fájt neki, hogy voltak olyanok a gyülekezetben, akik ezt a megtévesztő üzenetet, tanítást befogadták.

Testvérek! Mi is valljuk, hogy Jézus Krisztus eljegyzett népe vagyunk, mint Egyház, a látható egyház. Ezen belül sok felekezet van. Amikor azonban ez a felekezetiség, a „szűzi menyasszony” állapotában lévő közösség elfeledkezik a Vőlegényről, és mindenki a maga útját járja akkor jönnek a bajok. Éva ősanyánk módjára beleesik a csapdába. Sem magában nem terem gyümölcsöt, sem a világ felé nem tud úgy szolgálni, ahogyan azt Jézus, az Egyház Feje parancsolta. Én választottalak ki, és én rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek! (Ján. 15,16.) Az Úr Isten őrizzen meg bennünket a korinthusi állapotoktól. Mennél jobban szeretjük Jézust, és mennél inkább szeretjük féltő szeretettel azt a közösséget ahova állíttattunk, annál jobban fel tud használni Isten az Ő országa építésében.

2.Ingyen hirdettem nektek a Krisztus evangéliumát! A tévtanítók még azzal a váddal is rágalmazták Pált, hogy „élősködött” a gyülekezeten. Nemcsak, hogy nem igazi apostol, de még anyagi nyerészkedést is írtak számlájára. A földbe akarták döngölni egészen, hogy hiteltelenné tegyék. Nem mentegetőzött, de itt is az igazságot mondta. Nem ültem a nyakatokra. Kemény dolgok voltak ezek.

Drága Testvérek! Egy kicsit beleélhetjük magunkat Pál helyzetébe. Újjászületett életében, szolgálata végzése következtében nemcsak megkövezték, börtönbe zárták, hajótörést szenvedett, hanem még a lelkét is bántották. Koncepciós eljárások, rágalmazások is érték. Beigazolódott mindaz, amit Ananiásnak mondott az Úr, amikor Saulust megkeresztelte: Én pedig meg fogom mutatni neki, mennyit kell szenvednie az én nevemért! (Ap. csel. 9,16.) A kisértő most is végzi aknamunkáját. A köztudatban is benne van a szólás-mondás: Telhetetlen papzsák! Mentsen meg minden gyülekezetvezetőt ettől a mondattól. Elveszti hitelét az evangélium, ha mögötte önző érdeket fedeznek fel! Tanuljunk Páltól.

3.De amit teszek, azt ezután is tenni fogom! Pál leleplezi ellenfeleit. Ők a ravasz Sátán szolgálatában állnak, akik a világosság angyalainak ruháját öltötték magukra. Így sokkal nehezebb ellenük küzdeni. Sokakat a féligazságokkal, csúztatásokkal, meg lehet zavarni. Nagyon résen kell lenni, mondja az apostol, mert különben győz az ellenség.

Kedveseim! 2000 év óta sok minden más, változott. De ahogyan az Úr ugyanaz, mint volt akkor, ez igaz az Ellene és Egyház ellen folytatott harcra is. És ma is az a veszedelmesebb, ha nem a valódi gyilkolni szándékozó arcát mutatja, hanem tetszetős, liberális köntösben jelenik meg, és úgy akar mételyezni. Isten segítségével és erejével fel kell venni a kesztyűt, és harcolni a gonoszság ellen!

Ajánlott ének: 390. dicséret versei                            Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

 

 

Szerző: Battyányi  2020.11.05. 07:22 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr7516274482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása