20190908_104117_deak_zoltan_1.jpgBibliaóra - 2021. január 13.

János ev. 5,10-18.

A Bibliaolvasó Kalauz napi újszövetségi Igéje:

Jézus beteget gyógyít szombaton a Betesda tavánál

A zsidók ekkor így szóltak a meggyógyított emberhez: Szombat van, nem szabad felvenned az ágyadat. Az így válaszolt nekik: Aki meggyógyított, az mondta nekem: Vedd az ágyadat és járj! Megkérdezték tőle: Ki az az ember, aki ezt mondta neked: Vedd fel és járj? De a meggyógyított ember nem tudta, hogy ki az, mert Jézus félrehúzódott a sokaság miatt, amely azon a helyen volt. Ezek után találkozott vele Jézus a templomban, és azt mondta neki: Íme egészséges lettél, többé ne vétkezz, hogy valami rosszabb ne történjék veled. Elment ez az ember, és megmondta a zsidóknak, hogy Jézus az, aki meggyógyította.

A Fiú feltámaszt és ítél

A zsidók ezért üldözni kezdték Jézust, mert szombaton tette ezt. Jézus így szólt hozzájuk: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom. Ezért tehát a zsidók még inkább meg akarták ölni, mert nemcsak megtörte a szombatot, hanem saját Atyjának is mondta az Istent, és így egyenlővé tette magát az Istennel.

Kedves Testvéreim! Mai Igénk első néhány mondata egy csodatörténet második részéről szól. Az előzményről csak annyit: A János ev. 5,1-9 versekben olyan történetet olvasunk, hogy egy béna beteget gyógyított meg az Úr Jézus, aki 38 éven át várta a csodát a Betesda tava mellett. Nem volt segítsége, hogy elsőként érjen a vízbe, amikor az felkavarodott. Az Úr észrevette ezt a beteget, és talpra állította, meggyógyította. Kelj fel, vedd az ágyadat és járj! (Ján. 5,8.) Így szólt hozzá Jézus. És azután elment a csoda-tótól, félrehúzódott.

1.Szombat van, nem szabad felvenned az ágyadat! Az akkori ágyak valamilyen fekvőalkalmatosságok (pokrócok) lehettek, amiket össze lehetett tekerni, és a vállon könnyen vihették az emberek. Így tett ez a meggyógyított is, hiszen Gyógyítója ezt mondta neki. Első útja a templom volt, hogy megköszönje Istennek a gyógyulást. Közben rátámadtak a zsidók, hogy bűnt követ el, mert szombaton nem szabad vinni semmi terhet. Csak a törvény betűje volt a szemük előtt. Nem annak örültek ők, hogy egy szerencsétlen talpra állt, meggyógyult, hanem azt a „törvényszegőt” keresték, aki ilyen „bűnre” adott utasítást.

Kedves Testvérek! Tudjuk, hogy az Úr Jézust nagyon sokszor megvádolták a farizeusok, főpapok, mert olyat csinált, vagy megengedett tanítványainak szombaton, amit a „törvény betűje” tiltott. Mert emberségesen tette, amit tett. Mert szeretetet gyakorolt. Nagy kísértése a hívőknek az, és benne sokszor nekünk is, hogy összekeverjük az Úr parancsait. Kegyeskedünk, amikor segíteni kellene. bibliai Igét citálunk, amikor a pénztárcánkat kellene kinyitni. A vasárnap szentségére hivatkozunk, életmentés helyett. Nem jól van ez így! Legyen szívünkben Jézus szava: Az Emberfia Ura a szombatnak! (Máté 21,8.)

2.Ezek után találkozott vele Jézus a templomban! Ez a meggyógyított beteg nem a „világba” ment kimondhatatlan örömével, hanem szükségét érezte annak, hogy Istennek megköszönje a csodát. A legjobb helyre ment, a templomba. És itt újra találkozott Jézussal. Most a további, teljes gyógyítást végzi el az Úr. Többé ne vétkezz, hogy valami rosszabb ne történjék veled! A bűnből való feloldozást és egy új élethelyzetet munkált itt Jézus. Úgy gyógyította meg Jézus ezt az embert, mint ahogy azt a nőt, akit vádolói paráznaságon kaptak, és meg akarták kövezni. Esélyt kapott az asszony egy új életre. Menj el, és többé ne vétkezz! (Ján. 8,11.)

Drága Testvéreim! Nagyon sok olyan emberrel találkoztam már, aki azt mondta: Ő hisz Istenben, de nem jár templomba. Otthon is tud imádkozni. Mindez igaz is lehet, senkiről ne feltételezzük, hogy kijelentésében csúztat. Még arra az Igére is hivatkoznak egyesek, amit a múlt héten kaptunk, vagyis, hogy Lélekben és igazságban kell imádni Istent! (Ján. 4,23.) Most a pandémia idején ezt sajnos át is éljük, mert csak a technika segítségével juthatunk el a templomba. A történetünk embere elment a templomba. És milyen jól tette, hogy oda ment. Jézussal ott találkozott. Ott kapott igazán új életet. A templom Isten háza. Ott szólítja meg az Úr az embert leginkább és leghamarabb. A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által! (Róma 10,17.) Vannak Testvérek, akik már nem juthatnak el a templomba, mert a betegségük nem engedi. De, aki teheti, ne hivatkozzon semmire, hanem éljen a lehetőséggel. A hívő emberek legnagyobb részét ott szólította meg az Úr. Ott talált igazán rájuk az élet Ura. Ott lehet feltöltődni, megerősödni, megigazulást, és eligazítást kapni.

3.Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom! Valamikor a pusztai vándorlás idején Isten munkálkodását úgy látta Izrael népe, hogy megkapták a „Tízparancsolatot”, amely védelmet és korlátot biztosított számukra.   Nappal felhőoszlopként, éjjel tűzoszlopként vezette őket. Enni és innivalóról is gondoskodott az Úr. Jézus korában olyan Istenben hittek, aki lemerevedett. Aki azt felügyelte, hogy miként tartja be népe az általa megadott parancsokat. A papok, és minden vallásos zsidó ezt a merevséget vette át, és a szombat megtartásának parancsában is így gondolkodtak. Jézus ezt a merevséget törte meg, és mutatott rá az Atya munkálkodására. Nem állt le az én Atyám, hanem üdvterve szerint csodálatosan végzi munkáját. Jézus is tette, amit tennie kellett, nem kapkodott, nem maradt le semmiről. A megváltás szolgálatát is elvégezte.

Szeretett Testvérek! Vak ember az, aki nem látja Isten munkáját a világban, vagy a kicsi egyéni életében. A „véletlenek” egybeesése, a „sors” jó, vagy rossz alakulása az életünkben, Valakire, Istenre felmutat. A lelki események, formálódások is, nem a mi teljesítményünk, hanem az Úr munkája bennünk. Legyünk érte hálásak mindig. Napi elcsendesedésünkben vegyük észre, hogy egy nap alatt is mit kaptunk, mitől védett meg, miben kaptunk bíztatást, erősítést. A Fiúban maga az Atya van jelen, mindezért legyen Övé a dicsőség!

Ajánlott ének: 238. dicséret versei: Teremtő Istenünk, Édes Atyánk nékünk…!

                                                                                  Szeretettel: Deák Zoli (bácsi)

Szerző: Battyányi  2021.01.12. 21:49 Szólj hozzá!

Címkék: református Óbuda Csillaghegy Bibliaóra Deák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9616386358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása